Kwart boeren wil investeren in beperking van erfemissies
Akkerbouwers kunnen met de bouw van een spoelplaats voor de veldspuit of met installaties voor de verwerking van restvloeistof de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater terugdringen. Bij verwerken van restvloeistof en schoonmaakwater na het reinigen van de spuit kunnen ze onder meer kiezen uit de Heliosec, de PhytoBac of een biologisch filter bouwen.
Andere mogelijkheden zijn het bouwen van een spoelplaats op het bedrijf, bijvoorbeeld zo dat het spoelwater in een zaksloot wegloopt die gevuld is met compost. Op zo’n plaats kan de teler de spuit twee maal per jaar schoonspuiten. Organismen in de compost breken de restvloeistoffen af. In Zeeland zijn meerdere van deze spoelplaatsen gebouwd en de provincie komt mogelijk met een nieuwe subsidieregeling daarvoor.
De aanpassingen voor het verwerken van restvloeistoffen kosten enkele duizenden euro’s en lopen voor grote installaties op tot boven de 10.000 euro. Van de deelnemers aan de poll op Akkerwijzer.nl zegt één op de vijf dat ze de investering te veel vinden kosten.
Onderschat
Volgens voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland onderschatten telers het probleem van erfemissies vaak. Hij verbaast zich niet dat een meerderheid van de polldeelnemers kiest voor de optie ‘het valt wel mee op mijn bedrijf’. Van Wenum: „Dat kan ook wel zo zijn als je de spuit altijd op het land schoon maakt. Maar in het geval het waterschap bij boeren gaat meten in de putjes op het erf blijkt wel eens dat er meer emissie is dan de boer denkt.”
Van Wenum feliciteerde akkerbouwer Jan Groot uit Lelystad in februari met het invullen van de vijfhonderdste Erfemissiescan op het internet. Ondertussen groeit het aantal boeren dat de scan invult. Met dit hulpmiddel kunnen ze inschatten of en waar de risico’s liggen op emissies vanaf het erf. De vakgroepvoorzitter is blij met de boeren die kritisch naar hun erfemissies kijken en investeren in verbetering, als dat nodig is. „Dezelfde boer die het nu niet nodig vindt om wat te doen hangt wel aan de lijn bij ons als er weer een middel verdwijnt uit het pakket.”
Kostenpost
Dat er behoorlijke investeringen nodig zijn om de emissies te beperken onderschrijft Van Wenum. Hij wijst daarom ook op de mogelijkheden om investeringen fiscaal slim te gebruiken. „Er is een regeling voor investeringsaftrek. Dat is dit jaar gunstig. Je kunt ze daarnaast versneld afschrijven. Maar de kosten lopen echt op als middelen verdwijnen.” Van Wenum denkt dat de schade aan misgelopen productie door beperkingen in het middelenpakket voor akkerbouwers op termijn hoger zullen zijn dan nu investeren op het erf.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel