NVWA: glyfosaatgehalte van bier ver beneden wettelijke limiet

De NVWA heeft 29 biermerken bemonsterd in verschil¬lende winkels en brouwerijen, waarna de dienst in het laboratorium het glyfosaatgehalte van de monsters heeft bepaald. Onderzocht zijn 23 Nederlandse, 5 Belgische en 1 Duits bier. In iets meer dan een derde van de bieren werd glyfosaat aangetroffen.
Duits onderzoek: glyfosaat in bier
Aanleiding voor het onderzoek is een eerder Duits onderzoek naar bier in relatie tot glyfosaat. Dit onderzoek toonde aan dat in alle geteste bieren glyfosaat zat, zij het in lage gehalten. Deze conclusies werden breed uitgemeten in de media. Dit was voor de NVWA aanleiding om ook Nederlandse bieren te onderzoeken op de aanwezigheid van glyfosaat.
Het gemiddelde glyfosaatgehalte in het Duitse en het NVWA-onderzoek komt overeen. Ook bij het ene Duitse biermerk kwam het gehalte overeen met de waarde die in het Duitse onderzoek werd gevonden. Alle waarden liggen ruim onder de wettelijke limiet, de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). Zelfs de hoogste waarde is een factor 200 lager dan de MRL.