Onderzoek naar vroege detectie Erwinia weer stap verder
WUR werkt samen met Kverneland, Brancheorganisatie Akkerbouw, de LTO Werkgroep Pootaardappelen, Agrico, HZPC, NAK en PhenoVation aan het ontwikkelen van smart technologie om virusziek en Erwinia besmetting in pootaardappelen vroegtijdig te ontdekken. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het programma 'Op Naar Precisielandbouw 2.0'.
Licht weerkaatsing
Vorig jaar hebben ze gewerkt met vijf technieken, dit jaar richten ze zich op de twee meest belovende technieken: de hyperspectraal techniek en 3D-plantanalyse. Bij de hyperspectraal techniek wordt een plant op meerdere golflengtes gemeten. ‘De manier waarop het licht weerkaatst vanaf de plant, zegt iets over die plant’, zegt Corné Kempenaar van Wageningen UR.
De andere drie technieken: thermische camera techniek, chlorofyl fluorescentie techniek en een multispectraal techniek van Force-A, lijken na onderzoek minder goed praktisch inpasbaar en worden niet verder onderzocht.
Grote financiële schade
Virus- en bacterieziekten vormen één van de grootste problemen in de pootaardappelteelt. Met name de bacterieziekte Erwinia kan zorgen voor grote financiële schade. Een vroege detectie van Erwinia of virusziekte besmette planten kan de kosten flink drukken. Een snelle en adequate ziektedetectie is daarom van groot belang.
Uit de metingen van 2015 kwam naar voren dat met name virusziek goed te herkennen is met de hyperspectraal techniek. Erwinia blijkt lastiger te detecteren te zijn. Erwinia laat in het latente stadium voor het menselijk oog geen zichtbare symptomen zien. De plant heeft ook helemaal geen last van een laag aantal bacteriën.
Beide technieken zijn vooralsnog niet beter in het detecteren van Erwina in het latente stadium dan de specialist. Dit vormt dan ook de grote uitdaging voor 2016. Uitgangspunt in het project is dat de techniek het minstens zo goed doet als het menselijk oog van een specialist.
Doorontwikkeling hyperspectraal en 3D techniek
In 2016 staat de doorontwikkeling van de hyperspectraal en de 3D techniek centraal. Op basis van de ervaringen in 2015 is het meetprogramma enigszins aangepast. Er zijn twee series met virus- en Erwinia besmette planten opgepot om zeker te zijn van voldoende basismateriaal. ‘In het onderzoek werken we met gezonde, licht aangetaste en zwaar aangetaste planten.’ Er is ook dit jaar gekozen voor metingen onder laboratoriumomstandigheden om storende factoren te elimineren, denk bijvoorbeeld aan ongelijke belichting in het veld.
De verwachting is dat deze techniek over twee tot drie jaar in de praktijk inzetbaar is. Hoe het er dan precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk, maar de nieuwe technieken zouden wellicht onder de selectiekar gekoppeld kunnen worden. En daarmee een man op de kar kunnen uitsparen. Een hoge investering, weet Kempenaar. ‘Maar goede selecteurs zijn ook dun gezaaid. Bovendien kun je straks met deze techniek Erwinia eerder waarnemen. Dan wordt het een kosten/batenafweging voor de teler.’
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Susan Rexwinkel