'Primen loont zeker bij direct buitje na uienzaai'

Op het proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw-Beerta groeit het geprimede uienzaad het beste weg. Het groeit beter dan de zware fractie uit gewoon zaad, nog wat beter dan de lichtere fractie uit gewoon zaad en ruim beter dan gepilleerd uienzaad van hetzelfde ras. Het geprimede zaad geeft een opkomst van 98 procent. De teler betaalt voor priming 200 euro extra per hectare zaad (vier eenheden), maar misschien kan een akkerbouwer wel met minder zaad toe.
Van Ramshorst ziet vooral voordeel in de gelijkmatige opkomst. Die maakt het mogelijk alle behandelingen tegen onkruid, ziekten en plagen en bemesting op het beste moment voor alle planten tegelijk te geven. Dat levert kwaliteitswinst, zegt hij. En kwaliteit is steeds belangrijker.
Nieuwe bestemmingen
„Steeds meer bestemmingen willen betalen voor kwalitatief goede uien, ervaren wij bij Van Liere. Wij kiezen op het eigen teeltbedrijf ook vaak voor primen om die reden. Dit jaar werd kwaliteit voor het eerst betaald.”
De belangstelling voor kwaliteitsuien neemt toe door de vraag uit nieuwe gebieden als Brazilië en Maleisië. Maar ook op bestaande bestemmingen ziet Van Ramshorst meer vraag naar kwaliteit. „De uien waren dit jaar duurder. Dan verwachten afnemers ook een betere kwaliteit. Je kunt alleen groeien in export met betere kwaliteit. Ook landen als Senegal vragen dat steeds vaker en straks volgt Mauritanië ook in die trend. Het is een verschuiving.”
Zaden met een hoge kiemkracht passen in het kwaliteitsdenken van de exporteurs. In de proef op Ebelsheerd doet primen van het ras Centro het het beste. Van Ramshorst tekent wel aan bij de grote verschillen van dit jaar, dat het goed is over meerdere jaren te onderzoeken, voordat betrouwbare cijfers beschikbaar zijn.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen