
Aandrukken grond reduceert schade wortellesieaaltje in uien

Bij een aaltjesdruk van 500 exemplaren per 100 milliliter grond leveren uien op de zandgrond 30 procent minder opbrengst, als ze niet behandeld worden. PPO onderzocht wat de behandeling door aandrukken van de grond, door toepassen van granulaat en door aandrukken én tegelijk toepassen van granulaat doet met de opbrengst van de uien. Alleen aandrukken levert bijna een halvering van de schade op. De opbrengstreductie gaat van 30 naar 17 procent. Granulaat doet het nog wat beter en granulaat én aandrukken is het meest effectief. Toch kan het licht aandrukken bij gebrek aan Vydate al bijdragen aan een betere hectareopbrengst.
Visser heeft verschillende theoriën voor de werking van het aandrukken. Het zou kunnen dat de aaltjes de uien moeilijker kunnen ruiken in de verdichte bodem, of dat ze minder mobiel zijn in aangedrukte grond. Een andere hypothese is dat de uien beter weggroeien in een licht aangedrukte bodem. Zo zijn ze minder gevoelig voor de aaltjes.
Vydate
Vydate is dit seizoen niet verkrijgbaar. De fabriek is door calamiteiten buiten werking. Teeltdeskundigen verwachten dat, zodra het middel weer voorhanden is, telers het massaal zullen inzetten in ui, aardappelen en bloembollen. Een tussenteelt van afrikaantjes (Tagetes) is een alternatief als bestrijding van wortellesieaaltjes. Voordeel van deze aanpak is de duurwerking in de jaren erna. Nadeel is dat het een teeltseizoen kost en dus prijzig is. Afrikaantjes werken ook niet tegen andere aaltjes, zoals trichodoriden.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes