Ziektedruk in gewassen groot en divers
Teeltadviseur Maurice van den Boom van Agrifirm zegt dat telers kort op de phytophthora in aardappelen moeten zitten. „Bij het warme weer zoals vorige week is de phytophthora niet dood. Tijdig bestrijden met een niet te groot interval blijft nodig. We hebben nog nooit gezien dat de ziekte gedood werd door hitte.” Van den Boom raadt aan in de eerste instantie op phytophthora te letten, omdat er veel vroege infecties waren dit jaar. „Zoek er dan een goed alternariamiddel bij”, zegt hij. Goed registreren en argumenten opschrijven voor extra bespuitingen is belangrijk voor de zuidoostelijke boeren, omdat herstelbespuitingen verantwoord moeten worden.
Bij de door zware regenval getroffen percel in het zuidoosten van het land was het vaak moeilijk om de aardappelziekte te bestrijden door water op het land en middelen regenen met zoveel water meer af dan gewoonlijk. Bovenop de ziektedruk door het voor schimmels gunstige weer, komt de extra druk uit als verloren te beschouwen percelen. Verspreid over het zuidoosten liggen percelen die niet meer bestreden worden, maar nog niet ondergewerkt zijn.
Andere gewassen
Ook in andere gewassen zijn schimmelziektes een bedreiging. In suikerbieten en cichorei zijn bladschimmels een probleem om in de gaten te houden. De oogstverwachtingen in deze teelten zijn gematigd en schimmelziektes kunnen er nog tonnen opbrengst extra kosten.
In uien waarschuwen deskundigen voor valse meeldauw. In dit gewas is ook trips actief. De beestjes doken massaal op in percelen. In koolpercelen is de koolmot actief. De wortelvlieg in peen zit tussen de eerste en tweede vlucht in en is daarom minder actief.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Agrio