Diversiteit plantengroei maakt bodem sterk, vruchtbaar en weerbaar
Onderzoekster Gerlinde de Deyn van Wageningen Universiteit en Research maakte deel uit van het team. „Nu is aangetoond dat plantendiversiteit een grote rol speelt in het behoud en herstel van bodemvruchtbaarheid kunnen de verschillende plantensoorten ingezet worden als bodemingenieur”, zegt zij. „De plantenwortels bouwen de bodemstructuur opnieuw op en herstellen de bodemwaterhuishouding en ze reguleren de plantenvoedingsstoffen. In het licht van meer variabele neerslag is de bodemvormende rol van diverse plantenwortels uitermate belangrijk voor duurzame gewasproductie.”
Teeltsystemen
Tijdens de themadag over aardappelen uien in Vredepeel presenteerden De Deyn en Gerard Korthals wat verschillende teeltsystemen doen met bodemvruchtbaarheid, bodemleven en bodemweerbaarheid. Ze kijken op het proefbedrijf al tien jaar naar wat het teeltmanagement doet met het totale bodemleven en wat de gevolgen zijn bij veel of bij juist weinig regen. De Deyn: „We focussen in dit onderzoek niet op een groepje bodemorganismen, maar beoordelen het totale effect.”
In het veld op proefbedrijf Vredepeel vergelijken de onderzoekers een biologisch en een gangbaar systeem. „We geven voedingssubstraat aan de bodems en kijken hoe de microörganismen die afbreken. Het blijkt dat de biologische behandeling de substraten gemakkelijker afbreken”, aldus De Deyn.
Opneembaar stikstof
Volgens Korthals hebben de planten een actief bodemleven nodig om stikstof opneembaar te maken. Dat de proef tien jaar loopt is volgens hem ook echt nodig. „Je hebt hier lange tijd voor nodig. Een vervolgvraag is 'wat betekent het voor de plantengroei dat die subtraten sneller afgebroken worden?'. Is er meer voedsel beschikbaar voor het bodemleven en is dat positief voor de ziektewerendheid”
'Plantenwortels van verschillende soorten hebben elk hun eigen invloed. Diepwortelende vlinderbloemige planten, zoals rolklaver en luzerne zijn bijvoorbeeld in staat om regenwater sneller in de grond te laten trekken en om de bodemsterkte te vergroten, naast hun bekende vermogen om het gehalte stikstof in de grond te verhogen. Grassen daarentegen hebben een fijn wortelsysteem dat de stabiliteit van de bodem vergroot en erosie belemmert', schrijft WUR op haar website.