Praktijkproeven Uiendag 2016 voelen afwijkend weerpatroon
„Wij zijn dit jaar niet zo trots op ons proefveld”, zegt Remijn eerlijk tijdens het bezoek van de participanten aan de Rusthoeve. „Het weer treft ons ook”, zegt Remijn. „Iedere keer denken we ‘dit is de laatste bui’, maar komt er nog meer. Schimmels en bladvlekken zijn een serieus probleem. Dit jaar kwamen we in de plantui met een spuitadvies, al begin juni. Dat is bijzonder.”
Participanten van UIKC financieren mee aan onderzoek in uien en krijgen daarvoor alle resultaten uit de eerste hand. Half juli konden ze nog geen meetbare resultaten zien, maar ook het kijken naar de proeven, de discussie met vakgenoten en onderzoekers is waardevol. De groep participanten groeit dan ook en de opkomst tijdens de zomerbijeenkomst is goed. Bij de winterbijeenkomsten, als de resultaten besproken worden, is die opkomst nog beter.
Plantuien
Buiten de proefvelden die klaarliggen voor de landelijke Uiendag hebben de mensen van de proefboerderij een twaalftal plantuienrassen geplant. Het zijn negen gele en drie rode rassen. Cijfers komen bij de winterpresentatie, maar duidelijk is dat een demoveld bijdraagt aan de kennis, want in de praktijk verschillen de karakteristieken van de plantuien soms wat van de verwachtingen.
Zowel bij de plantuien als bij de zaaiuien is de nattigheid van invloed op de verzorging. Eelco Boot van de Rusthoeve zegt dat het stevig kan insporen bij bespuitingen en dat de balans van de spuit moeilijker is. „Je wilt niet ermee in de grond wroeten ”, zegt Boot.
Fungiciden
Een goed pakket aan middelen tegen schimmelziektes is belangrijk, aldus Remijn. Hij verwacht wel een nieuwe toelating, zodat er meer keuze is bij bladvlekken en andere lastige schimmels. Hoe lang dat duurt is onzeker. Het kan er zijn rond de uiendag, maar bij onkruidmiddel Wing P weet Remijn ook dat het totaal ongeveer zes jaar duurde, extreem lang, voor er groen licht van het Ctgb was.
Boot is benieuwd welke resultaten het koprotonderzoek dit jaar gaat opleveren. In andere jaren bleek het risico van besmetting groot te zijn in de laatste weken van juni en begin juli. De timing van de behandeling met Signum en andere middelen is doorslaggevend in het effect. Het is een duur middel en in winter hopen de onderzoekers te tonen wat de bijdrage van deze bespuiting is aan de uienopbrengst en de kwaliteit. Dacom en Agrovision waarschuwden vroeg voor besmettingsrisico. Remijn vraagt zich af hoe veel besmettingsbronnen er toen waren. „De schimmel moet er zijn. Daarvoor heb je altijd een bron nodig in de vorm van opslagplanten, een afvalhoopje of besmette uien in de buurt.”
Donderdag 25 augustus is het landelijke Uiendag:
Thema's op de Uiendag
- Rassenvergelijking
- Voorkomen van koprot
- De effecten van grove en fijne druppels bij contactherbiciden (Wingsprayer)
- Rooitechniek
- Fosfaat in de rij met onder andere physiostart, powerstart en quickstart
- Kiemremming
- Trips
- Onkruidbestrijding
- Bemestingsstrategieën met fosfaat, kali en stikstof
- Schimmelbestrijding
- Aardappelopslag in uien met MH
- Bestrijding uienvlieg
- Bladmeststoffen
- Uienvlieg
- Urean toepassing
- Opbrengstmeting op uienlader
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes