Fotoserie: Foto's erwtenoogst Zeewolde
De eerste vracht doperwten gaat naar Coroos, de tweede is voor HAK. Er gaat 2 ton in de bunker van de dorsmachine. Het is strak gepland oogstwerk. Doperwten moeten binnen een paar uur in de pot zitten, anders worden ze zuur. Dit betekent dat de mannen op het land veelvuldig met elkaar in contact staan. Maar ook dat er contact wordt gehouden met de vrachtwagenchauffeurs en de fabriek, om de verwerkingsplanning in de fabriek af te kunnen stemmen op het oogsttempo en de opbrengst. Als de doperwten bijvoorbeeld naar België getransporteerd worden, gaat dat in droogijs, zo blijven ze langer goed.
Het loonbedrijf werkt in de erwten met een dag- en nachtploeg, waardoor er 24 uur per dag geoogst wordt. De oogst is voor Breure De Waard half april in Spanje begonnen. De dorsers gaan dan op een dieplader. Het personeel er achter aan. Altijd meerdere dorsmachines, aangevuld met lokale machines tot soms wel vijf per perceel. Maar een perceel kan daar ook 100 hectare groot zijn. Verder gaat altijd een hoogkipperchauffeur mee en en monteur met zijn busje. Zo trekken ze oogstend omhoog grofweg via Limburg, de Achterhoek, de Flevopolder, naar Friesland.
Richard Prins vertelde dat er per dorser in Spanje zo'n 600 ha wordt geoogst en in Nederland ongeveer 150 ha. Het loonbedrijf heeft tien erwtenrooiers. Bij het oogstwerk wordt het aantal ingezette dorsers aangepast aan de gewenste leveringssnelheid.
In Spanje worden grovere erwten geteeld, voor diepvries. En in Nederland de fijnere erwt voor in de pot. In de Spaanse en Limburgse heuvels kunnen de bunkers van de dorsers altijd waterpas rijden (verstelbaar). De hoogkipperchauffeur moet dan ook extra alert zijn met draaien. Doorrijden de heuvel af en dan keren, om omkiepen te voorkomen.

Tekst: Susan Rexwinkel
Beeld: Susan Rexwinkel