‘Rassenlijst uien is een hulpmiddel voor zoekende telers’

Hoogzand van Hoza Uienzaad coördineert de werkzaamheden voor de rassenlijst vanuit de uienzaadbedrijven. ‘Het belangrijkste van de lijst is dat hij telers een handvat biedt als ze niet tevreden zijn over het ras dat ze telen. Het is een heel globale richtlijn, want de keuze hangt heel sterk af van het type grond van de boer. Een goed rasadvies geef je dus per situatie en vooral per grondsoort. Bij de proeven voor de rassenlijst ligt alles op dezelfde percelen, anders zou ieder zaadbedrijf zijn eigen propaganda kunnen doen.’
Een teler moet bi een ras eerst kijken naar de kwaliteit, vindt Hoogzand. Telers kijken volgens hem echter eerst altijd naar de opbrengst, net als bij aardappelen. ‘Kwaliteit komt wel eens achteraan. De verwerker kijkt juist naar de kwaliteit en die zal dus telers een sturend advies willen geven. Daar is de voorkeur eerder bij de harde en huidvaste uien.’
Risicofactor in ziekteverspreiding
„Vroeger reed een sorteerbedrijf het afval uit op een klein stukje land. Dat mag niet meer. Nu gaat het naar de composteerders, naar de vergisters en de foerage. Maar er zitten alleen maar ziektekiemen in, want het is nu eenmaal afval. Landelijk uitrijden van dat product is funest. We gaan onderzoeken wat erin zit en, als er ziektekiemen in zitten, wat we er dan mee kunnen doen, want verwerkers moeten hun afval wel kwijt. Het lijkt mij de grootste risicofactor in de ziekteverspreiding.”
Lees het volledige interview met Hoogzand in het vakblad Akker dat zaterdag 20 augustus is verschenen. In dit nummer meer aandacht voor de Landelijke Uiendag die op 25 augustus wordt gehouden.