NAV visie: voedselsoeverein en ruimte voor duurzame ontwikkeling
De NAV wil de voedselproductie buiten internationale handelsverdragen houden. Daarbij doelt de NAV op verdragen als TTIP. Verder wil de vakbond dat het Europese landbouwbeleid (GLB) zich er op richt dat zowel de voedselsoevereiniteit als de inkomens van boeren veilig zijn door aanbodbeheersing, marktregulering en ruimte voor boeren om zich te organiseren in de markt. Pas daarna kan sprake zijn van verschuiving van toeslagrechten naar plattelandsontwikkeling, aldus de NAV.
In de teelt wil de vakbond dat met evenwichtsbemesting gezorgd wordt voor het bodemleven. De NAV wil meer ruimte voor groene gewasbescherming binnen een breed pakket aan middelen voor de boeren. De eiwitgewassen staan nog steeds hoog op de prioriteitenlijst. De akkerbouwvakbond eist een rol op voor de sector in het binden van kooldioxide ter beperking van de klimaatverandering en in het invullen van de biobased economie.
De vakbond schrijft in het visiedocument meer over de invulling van de thema's. Daarbij wil de NAV de politiek aanzetten ruimte te geven aan akkerbouwers om bij te dragen aan maatschappelijke doelen. Richting politiek en burger presenteert de sector zich als verantwoordelijk, transparant en eerlijk. Daar waar regels knellend ervaren worden voor de ontwikkeling van de duurzame akkerbouw, pleit de vakbond voor ruimte.
In het visiedocument noemt de vakbond expliciet zaken als octrooien op uitgangsmateriaal, waar de NAV sterk op tegen is, rondzetten van regionale kringlopen en veredeling van eiwitgewassen, zodat betere rendementen in deze teelten in Nederland en Europa haalbaar zijn.
Lees het visierapport in detail in de pdf