Rabobank voorziet tot 2020 sterke vraag naar goed pootgoed

In Nederland en België wordt de verwerkingscapaciteit fors opgeschroefd. Daaruit zal in de komende jaren een extra afzetpotentieel van Nederlands pootgoed ontstaan van 20.000 tot 40.000 ton per jaar, verwacht de Rabobank. Recente records in productie en export zouden volgens de bank in de komende jaren opnieuw verbroken kunnen worden. De consumptiegroei van verwerkte aardappelen vindt vooral plaats in delen van Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. In Noord-Amerika, West-Europa en Japan is de markt voor verwerkte aardappelproducten vrij stabiel, terwijl daar de vraag naar tafelaardappelen afneemt.
Hoge kwaliteitsniveau vasthouden
Om die records te blijven breken, is het belangrijk dat de sector er in slaagt om het hoge kwaliteitsniveau vast te houden en tegelijkertijd de teelt verder te verduurzamen, optimaliseren en op de gebruiker af te stemmen, voegt ze daar aan toe. De beschikbaarheid van kwaliteit van pootgoed is essentieel voor de uitbreiding van de aardappelverwerking in zowel groeimarkten als exportlanden. Bijna 5 procent van de wereldwijde pootgoedbehoefte van 35 miljoen ton wordt momenteel ingevuld door Nederlands pootgoed.
De pootaardappelsector zal in de komende twintig jaar geleidelijk veranderen, voorziet de bank. Hierdoor krijgen nieuwe, andere en grotere partijen in de (poot)aardappelketen een plek. Dit komt vooral door toepassing van nieuwe veredelings- en vermeerderingstechnieken, zoals cisgenese of transgenese.
De Rabobank verwacht dat de bedrijfsomvang en rassenkeuze meer en meer toegesneden zal worden op de wensen van de handelshuizen. Ketentransparantie en marktgericht telen (leveren van partijen met de gewenste knolinhoud en maatsortering) worden belangrijker, omdat consumptieaardappeltelers met meer precisie aardappelen gaan selecteren en poten.
Hogere eisen van ketenpartijen
Schakels verderop in de keten (zoals supermarkten en fastfoodketens) zullen in de komende jaren hogere eisen stellen op het gebied van duurzaamheid. Daarbij gaat het niet alleen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook om uitspoeling van nutriënten, aantasting van de bodemgezondheid, energiegebruik, vervoersbewegingen en afval.
Lees meer over de Aardappeldemodag in het Dossier op Akkerwijzer