'Oppassen met brede banden op zware Zeeuwse klei'
Met een profielkuil konden de mensen van Delphy laten zien dat er verdichting op een diepte van 15 tot 20 centimeter zit na berijden. Volgens Luc Remijn van Delphy is het gewicht op de achteras van de trekker vaak zo zwaar dat schade op nog te natte grond niet te vermijden is. Met 16 ton gewicht kan de teler ook niet met smalle banden het perceel op. Telers rijden vaak met een combinatie van een flinke trekker van 250 pk, een frees en een getrokken planter.
Volgens Moggré begint alles op deze gronden met de goede drainage. De zware klei zit tot op flinke diepte, stelt hij. „Hier in Borssele is de grond 45 procent afslibbaar en op een meter tot 1,20 meter nog 30 procent. Drainage dichter bij elkaar leggen is de eerste stap. Dan is het eerder droog in het voorjaar. Hier kan dat, omdat het zomerpeil op 1,20 meter diepte ligt.”
Onder goede omstandigheden herstelt de verdichting in de grond tijdens droge zomerperiodes. Volgens Moggré kan woelen in het najaar helpen. „Maar dan moet je wel een graan of een groenbemester inzaaien. Zo behoud je de poriën die je dan maakt.”
Fritesrassen
De 70 tot 80 telers die kwamen kijken in Borssele bespraken ook de prestaties van de fritesrassen op deze grond. Moggré: „Op deze grond wil je het liefst niet te laat rooien. Een ras als Markies is te laat en doe je liever niet. We zagen niet al te grote opbrengstverschillen bij de acht rassen die in de demo staan. Fontane, Agria en Challenger doen het goed. Afhankelijk van de fritesfabrikant waar je voor teelt kan je uit de voeten m,et deze rassen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Delphy