Peenteelt Zeeuws-Vlaanderen gericht op België
Waverijn schat de opbrengst van een perceel dat hij in een soort deelbouw met akkerbouwer Arjan van Cadsand teelt op 100 ton bruto per hectare, ongeveer 70 ton netto. „Zo’n opbrengst is uniek zo vroeg in het seizoen”, stelt Van Cadsand vast. „We leveren alleen dagvers”, zegt Waverijn. „Het product mag geen dag overstaan. Waarschijnlijk rooien we morgen verder. Dat weet ik aan het eind van de dag.”
Groeischeuren
Daniël Dekker uit Biervliet is minder goed te spreken over de kwaliteit van de peen. Hij is, net als Waverijn, commissionair en teler. „Teleurstellend”, vindt Dekker de kwaliteit zelfs. „Links en rechts zijn er problemen met groeischeuren. En op sommige percelen zijn de aaltjes behoorlijk tekeer gegaan, nu we geen Vydate meer hebben.” Peen die niet voldoet aan de eisen voor de versmarkt gaat naar de industrie.
Dekker heeft als specialiteit snackpeen. Die ligt vooral bij supermarkten en benzinestations in de schappen, als rauwe, gezonde snack, geschikt om uit het vuistje te eten.
Belgische verwerkers
Bijna alle Zeeuws-Vlaamse peen gaat naar Belgische verwerkers. Vooral rond het Vlaamse Dendermonde zitten er veel, op zo’n 60 kilometer afstand van Philippine. „Het is hier iets minder koud dan in het binnenland van Vlaanderen”, legt Waverijn uit. „Daardoor kunnen we hier meestal langer doorgaan met rooien als het vriest.”
Lees de volledige reportage in het vakblad Akker dat zaterdag 17 september verschijnt