'Sjalottenteelt luistert nauw'
Het telen van een goede sjalot is moeilijker dan het telen van uien. De eisen aan zaaibed en gewasverzorging zijn hoger. Magazine Akker beschrijft de verschillen met uienteelt en de aandachtspunten van de sjalottenteelt in het septembernummer.
In Nederland staat ongeveer 2.500 hectare sjalotten. Het gewas groeit het beste op zwaardere gronden. De Nederlandse sjalot wordt harder dan de zuidelijke. Dat biedt voordelen in de bewaring en export. De zaaisjalot is dominant in de Nederlandse teelt, terwijl de Franse producenten zweren bij de, in hun ogen, enige echte plantsjalot.
De grotere zaaidichtheid van sjalotten maakt ze gevoeliger voor ziekte. Daarom moet de teler bovenop de gewasverzorging zitten. Vrij sjalotten telen is volgens Niels Molenaar van De Groot en Slot niet kansrijk. Telers regelen eerst meestal de afzet. Gespecialiseerde bedrijven verwerken, verpakken en exporteren het product.
Lees meer over de sjalottenteelt in de Akker van september
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel