
Paul en Gijs Krol: aardappelen houden op met 40 ton

De vroege en middelvroege aardappelen zijn gerooid, vertelt Paul Krol. „We zijn al met de Fontane bezig. Deze week beginnen we met het pootgoed, maar als de fabrieken bellen pakken we de consumptieaardappelen weer eerst.”
De opbrengsten vallen gigantisch tegen, zegt Krol. „Soms zijn we wel 30 of 40 ton kwijt door de nattigheid en de phytophthora. Er is weinig nagroei. Bij Fontane komen we op plusminus 40 ton per hectare. Andere jaren is 65 ton goed haalbaar. De opbrengsten verschillen sterk van plaats tot plaats. Het kan tussen 15 en 55 ton liggen.”
Het rooien gaat toch wel goed. „Onderwatergewichten zijn goed. Wel zie je meer tarra en meer drijvers. Met een paar man extra aan de band halen we dat er uit. Op de leemhoudende grond heb je meer kluiten. Daar wachten we nog even op een buitje water. Het is een jaar van extremen. Eerst was het koud, toen warm, ton nat en nu weer een heel warm najaar. We willen dus wel doorgaan met rooien. Stel dat het nu weer heel nat wordt. Het kan met het veranderende klimaat. Onze grond zal goed herstellen van het extreme weer dat we hadden in het zuidoosten. Op zand is goed lostrekken genoeg. Dan is het weer als in andere jaren.”
Uienteelt
Gijs is ondertussen bezig met de voorbereidingen voor de uienteelt. Paul Krol: „We hebben er een voorlichter bijgehaald. We willen weten welke grond geschikt is en hoe je die percelen in orde maakt. Eigenlijk willen we een Veris-scan doen. Daarvoor hadden we een POP3-subsidie aangevraagd. Dat kan daarvoor, maar door een foutje bij het ministerie is dat afgewezen. Er is een hoorzitting geweest. We wachten op de uitspraak die snel zal komen.”