Rekenen aan CO2-voetafdruk landbouw ingewikkeld
Volgens Wagenings hoogleraar Bodembiologie en Biologische bodemkwaliteit Lijbert Brussaard kan de boer op internet gebruik maken van de Cool Farm Tool of van een rekenhulp die het Europese programma Catch-C beschikbaar heeft. Wagenings onderzoeker Wijnand Sukkel wijst ook op een rekenhulp die het project BoerenKlimaat heeft. Die is wat eenvoudiger.
Rekenen aan de milieubelasting van bedrijven is volgens Brussaard complex. Hij hoopt de wetgever dat inziet en wel beleid maakt dat rekening daarmee houdt. Soms komen boeren met eigen oplossingen op maat, zegt Down2Earth-voorzitter Jan Diek van Mansvelt. Dat komt volgens hem omdat zand en klei andere oplossingen vragen en omdat de lokale omstandigheden en bedrijfsvoering om oplossingen op maat vragen. „Mijn briljante WUR-onderzoekers moesten vaak boeren opzoeken die zelf de puzzel hadden opgelost”, zo illustreert Van Mansvelt het belang van oplossingen op maat.
Hoogleraar Stikstofstudies Jan Willem Erisman zegt dat de Cool Farm Tool nog te weinig rekening houdt met stikstofgebruik. „Het hele complex is wel nodig om precies te bepalen wat de voetafdruk is. Dat totaalplaatje moeten we analyseren. Gemakkelijker kunnen we het niet maken.”
Volgens ervaringsdeskundige en melkveehouder Wim van den Hengel is het onmogelijk om met een liniair instrument te rekenen aan de CO2-voetafdruk of de duurzaamheid van een bedrijf. Beleidsmakers zullen, uitgaande van de grote diversiteit in gronden en bedrijven, rekening moeten houden met veel factoren die een rol spelen bij het realiseren van CO2-neutrale landbouw, is de conclusie van de deskundigen op het symposium.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes