'Nederlandse aardappel bevat veel te veel nitraat'

Nigten zegt dat naast de nitraatgehalten de mineralenbalans in moderne landbouwproducten sterk te wensen laat. Volgens hem is de focus door de mineralentheorie van Justus van Liebig te eenzijdig gericht geworden. De Wageningse onderzoeker denkt dat de bodembiologie beter geschikt is om de juiste mineralenbalans in de voeding te brengen.
De balans tussen macromineralen als kalium, natrium, magnesium en calcium is volgens Nigten uit de gewassen. Als voorbeeld noemt hij de balans kalium-natrium. Die is van belang voor de vochtregulatie en de zuur-base-balans in de plant. Volgens Nigten bevat ons voedsel te veel kalium en te weinig natrium.
Magnesium
De interactie tussen calcium en magnesium is volgens Nigten ook van belang voor de gezondheid. Dit wordt nu vaak verkeerd benaderd, is zijn visie. „We hebben te weinig magnesium in ons lichaam. Daardoor gaat calcium niet naar onze botten, maar naar onze weke delen. Het gevolg is aderverkalking of osteoporose (botontkalking, breekbare botten red.).” Calcium slikken heeft volgens hem weinig zin als magnesium onvoldoende beschikbaar is.
Biologisch
Nigten zegt dat zowel de gangbare landbouw als de biologische op hun grond met de erfenis van Von Liebig zitten. „Het kan gangbaar en biologisch beter. De bioboer zei 'wij gaan het beter doen'. Dat is niet gelukt in Europa.”
De promovendus onderzocht data uit metingen aan 13 bemestingsmethodes die het Louis Bolk Instituut verzamelde. Werken met wormenmest en Bokashi zit daar tot zijn spijt niet bij. „Op alle gezondheidscriteria is er nauwelijks verschil tussen de 13 bemestingsmethodes. Hans Peter Rusch, grondlegger van de Zwitserse biologische landbouw, zei dat warm composteren de bodemvruchtbaarheid niet ten goede komt. Hij pleitte voor het zo vers mogelijk aanbrengen van organische stof. Bedrijven die werken met de methode van Rusch zijn succesvol, maar ik heb geen mineralenanalyses van de producten.”
Nigten denkt dat het verhogen van de humusgehaltes in de grond en het bemesten met een betere mineralenbalans vee en mens gezonder kunnen maken. „Gras met meer natrium vinden de koeien lekkerder. Ze nemen de mineralen beter op uit plantaardige bronnen dan uit een liksteen én het gras bevat ook meer vitamine A.”
Betere magnesiumvoorziening draagt volgens de promovendus bij aan verlaging van risico op kanker. Deze uitspraak baseert hij op cijfers uit Egypte en van de Navajo-indianen in Amerika. Deze volken leven op bodems die van nature rijk zijn aan magnesium.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen