Beregenen om te kunnen rooien
Hans de Zeeuw is in de eerste week van september begonnen met het rooien van zijn 70 hectare uien, eerst de gele, daarna de rode. Maar naarmate de oogst vorderde, werd de grond steeds droger en harder. „Een deel van het perceel met rode uien staat langs de singel. De bomen trekken het vocht uit de grond, waardoor die grond nog harder werd”, zegt de akkerbouwer uit Nagele.
Het beregenen heeft de grond goed gedaan, zelfs in de spuitbanen was het effect van de kunstmatige regenbui zichtbaar. „Eerder hadden we wat kluiten, maar daar was nu geen sprake meer van.”
Alert blijven op schade die is ontstaan tijdens het rooien
Vooralsnog is hij tevreden over wat er in de bewaring ligt. „Ik heb er een mooi product liggen. Het belangrijkste bij uien is de grofte, en ze zijn grof.” Problemen verwacht hij niet, maar hij blijft wel alert op schade die mogelijk is ontstaan tijdens het rooien. „Vaak zie je beschadigingen, of de gevolgen daarvan, pas na een paar weken.”
Lees meer over De Zeeuw en de drie andere akkerbouwers in het vakblad Akker dat zaterdag 22 oktober is verschenen