Flevoland wil bodemdaling remmen met slimme drainage
Deze aanpak leidt tot een remming van de bodemdaling en besparing van water. In Flevoland is de bodemdaling weliswaar vooral zichtbaar in verzakte wegen, rioleringen en verzakte tuinen in stedelijk gebied, maar ook in het landelijk gebied zijn de gevolgen te merken. Landbouwgebieden zakken, waardoor de boeren steeds vaker te maken krijgen met natte omstandigheden. Natuurgebieden zakken minder snel, omdat ze minder ontwaterd zijn. Hierdoor komen ze relatief hoger te liggen ten opzichte van de omgeving. Daardoor lekt water dat nodig is voor de natuur weg naar omringend gebied.
Boeren aan de slag met innovatieve drainage
Flevoland wil de bodemdaling zoveel mogelijk remmen. In het kader van het Actieplan Bodem en Water, een initiatief van LTO, provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland, gaat een groep boeren aan de slag met een innovatief drainagesysteem om bodemdaling in veengronden tegen te gaan en water te besparen.
De provincie wil met het nieuwe drainagesysteem de grondwaterstand in de landbouwpercelen beter sturen. ‘Een hogere grondwaterstand als dat mogelijk is om het veen nat te houden en minder te hoeven beregenen. En een lagere grondwaterstand als men een natte periode aan ziet komen of het veld op moet met de tractor’, zegt gedeputeerde Lodders. De proef heeft een looptijd van vier jaar, van 2016 tot 2019 en wordt gefinancierd door provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, LTO-projecten en Deltafonds.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Flevoland
Beeld: Susan Rexwinkel