Vondst van bruinrot bewijst succes van Nederlandse aanpak

Het onderzoek naar de bron van de besmetting is nog in volle gang, maar volgens de NVWA zijn er gerichte aanwijzingen dat de besmetting het gevolg is van besmet oppervlaktewater. In 2015 is op het herkomstbedrijf tijdens een zware storm nevel van oppervlaktewater op het betreffende pootgoedperceel terechtgekomen. Er was geen sprake van overstroming.
Nateelt uit hoge klassen
De twee bedrijven die nu besmet zijn verklaard, hebben pootgoed afgenomen dat afkomstig is van dezelfde pootgoedteler. Dit bedrijf dat pootgoed uit hoge klassen teelt, heeft nu de status verdacht, evenals één ander akkerbouwbedrijf dat ook pootgoed nateelt van dat herkomstbedrijf. Bij drie andere pootgoedtelers die eveneens uitgangsmateriaal aangeleverd hebben gekregen van het herkomstbedrijf is geen bruinrot aangetroffen.
De besmetting toont aan hoe gevaarlijk het oppervlaktewater kan zijn voor de aardappelteelt. Met name de pootgoedsector is zich al heel lang bewust van de risico’s van het gebruik van oppervlaktewater.
In 1995 eerste vondsten in aardappelkolom
De bruinrotbacterie komt in grote delen van Nederland in het open water voor. Bruinrot zelf werd in 1995 voor het eerst in de Nederlandse aardappelkolom vastgesteld, en het was ook ineens een heel groot probleem. Toen duidelijk werd dat het oppervlaktewater een grote rol speelde in het verspreiden van besmettingen, voerde de sector in 2005 een algeheel beregeningsverbod met oppervlaktewater in voor pootaardappelen. Dankzij deze maatregel nam het aantal vondsten van bruinrot snel af.
Het beregeningsverbod in combinatie met hygiëne- en andere maatregelen leidde er toe dat Nederland de quarantaineziekte onder controle had. Bruinrot is daardoor sinds 2009 niet meer aangetroffen in pootaardappelen. In 2011 werd de bacterie voor het laatst aangetroffen in consumptieaardappelen.
Er bovenop
De twee vondsten van bruinrot laten juist zien dat de Nederlandse aanpak van de quarantaineziekte succesvol is. ‘De NVWA zit er bovenop’, zegt voorzitter Peter Berghuis van de LTO-vakgroep Pootaardappelen. ‘De bron van de besmetting lijkt al gevonden.’
Lees ook:
NVWA treft bruinrot aan bij twee pootgoedbedrijven
‘Niet tornen aan maatregelen tegen bruinrot’