Mycorrhiza goede indicator voor gezond bodemleven
Het actief inzetten van mycorrhizae is een groeiend kennisgebied. Baar heeft zelf dertig jaar ervaring met de groeibevorderende schimmels. Bekende zwammen uit bossen maken deel uit van de familie. Vliegenzwam en truffel wisselen voedingsstoffen uit met de boomwortels in loof- en naaldbos. Er wordt volgens Baar steeds meer bekend over de toepassing van de schimmels in akkerbouwmatige teelten.
Het bedrijf Biomygreen geeft advies op het gebied van de schimmels. Het is mogelijk om de mycorrhizaschimmels actief aan te voeren als teeltmaatregel. Tijdens de Uien Kennis Dagen van De Groot en Slot gaf Baar daar uitleg over. Volgens haar kost het ongeveer 200 euro om dat te doen in een uiengewas. De kosten kan de teler terugverdienen in een eventuele meeropbrengst, zoals in onderzoek in uien in het zuidwesten van Nederland te zien was, of in een betere kwaliteit. Volgens Baar kan de schimmel bijdragen aan evenwichtiger voedingopname door het gewas en daardoor een grotere weerbaarheid.
Bodemleven
Volgens Baar zijn de (uien)telers gewend om over de fysische en chemische componenten van de bodemkwaliteit te praten, maar is de biologische kant van bodemkwaliteit ook erg belangrijk. Die zorgt voor het beschikbaar maken van voeding voor de planten en voor een betere structuur. „Daarmee zorgt het bodemleven voor water en zuurstof in de bodem”, zegt zij.
Bij uien is de toepassing van mycorrhizaschimmels te zien in een fijner wortelstelsel, dat verbindingen met heel veel schimmeldraden maakt. Wel is het van belang dat de teler voor de juiste condities zorgt, zodat de schimmels zich kunnen ontwikkelen. Organische mest past daar beter bij dan kunstmest. Baar zegt dat de schimmel een goede start zou kunnen maken met de organische basis. Later kan dan wat kunstmest gebruikt worden. Volgens haar kunnen de meeste gewasbeschermingsmiddelen goed gecombineerd worden met mycorrhizae.
De verbeterde conditie van het gewas pakt volgens Baar goed uit voor de aaltjesgevoeligheid. Goede groei gaat samen met minder aaltjesschade en door de lagere gevoeligheid voor droogte blijft het gewas beter aan de groei, wat eveneens gunstig is voor de weerbaarheid tegen aaltjes.
Aanschaf
Bij het aankopen van mycorrhizae moet de teler er op letten dat hij kiest voor soorten die passen bij het gewas. Een product moet veel vitale schimmelsporen bevatten om een succes te worden. Het type grond is zeer bepalend voor de productkeuze.
Het is steeds beter mogelijk om de schimmels onder laboratoriumomstandigheden te vermeerderen. Een vraag in de zaal is of de schimmel op het zaad aangebracht kan worden. Volgens Baar kan de teler dat 'enten' of 'beitsen' van het zaad zelf doen. Het zou ook machinaal kunnen gebeuren bij de zaadleverancier. „Daarmee zijn wij nu op testniveau bezig”, aldus de mycorrhiza-specialist.
Herhalen toediening
Een andere vraag uit de zaal gaat over hoe vaak de schimmels toegediend moeten worden. Moet dat ieder jaar opnieuw? Volgens Baar hangt dat af van het verleden van een perceel en of er geploegd is en of er een groenbemester gestaan heeft. Door minder diep te ploegen blijven er sporen van de mycorrhiza's in de bovenste laag van de grond, daar waar de gewassen vroeg in het voorjaar beginnen te wortelen. „Het kost wel meerdere jaren om de sporen door de hele toplaag van de bodem te krijgen. Je kunt de hoeveelheid toegevoegde mycorrhiza's verminderen op termijn”, is de ervaring van Baar.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes