Chemie kan geschikte afnemer zijn voor Limburgse bietentelers
![Naast ethyleen zijn er volgens onderzoeker Chris de Visser nog meer hoogwaardige grondstoffen voor de industrie uit de suikerbiet te winnen.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/21/915/51ac95a22.-detail.jpg)
Suikerbieten kunnen een grondstof zijn voor de chemische industrie. Uit de suiker is ethanol te maken en daaruit weer ethyleen. Ethyleen is volgens Chris de Visser van Wageningen Universiteit en Research (WUR) een heel belangrijke grondstof voor de chemie. De Visser meldde vorige week tijdens de aftrapbijeenkomst van Focus on Farming in Lelystad dat de Limburgse bietentelers geschikte leveranciers voor deze chemiebieten zouden zijn. Ze zitten het verst van de Nederlandse fabrieken. Een locale verwerking tot ethyleen zou een optie zijn, denkt De Visser.
Gosselink ziet de bietenteelt voor de chemische industrie als een extra mogelijkheid. Vooralsnog moeten de Limburgse telers aan hun leveringsplicht voldoen en de bij hun ledenleveringsbewijzen (LLB's) behorende tonnen aan Suiker Unie leveren. Na het loslaten van de Europese quotering mag iedereen bieten telen. „Het is dan wel fijn om een afnemer te hebben, dus zodra zich een ander doel aandient, kan het.”
Groen Limburg
Als het op vergroening van de chemie aankomt, is Limburg een voorloper. Greenport Venlo speelt een stimulerende rol, zegt Gosselink. In het geval van de levering van suikerbieten voor de chemische industrie liggen de kaarten eerst bij De Visser, zegt Gosselink. „Hij trekt die kar. Wij hebben ons opgeworpen als mogelijke grondstoffenleverancier.”
![Foto van Jorg Tönjes](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/368/jorg-tonjes.150x150.jpg)
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Meinen