Nieuwbouw: mooi en precies regelbare aardappelbewaring
„Wij huurden opslag- en koelruimte bij anderen. Je bent dan altijd onderweg met aardappelen. Dankzij de nieuwe bewaarloods hebben we alles op het eigen bedrijf”, zegt akkerbouwer Kees van der Bos. Het bedrijf is gespecialiseerd in kwaliteitspootgoed. „We telen hoofdzakelijk S en SE pootgoed. Door de opbouw van latente bacteriën in pootgoed is het steeds later in het seizoen bekend waar het goede materiaal is. Het betekent dat je heel goed moet bewaren.”
De HZPC-teler besloot behalve te kiezen voor kistenbewaring, ook meerdere bewaarregimes in verschillende cellen mogelijk te maken. Omnivent leverde de benodigde techniek. „We wilden de bewaring toespitsen op het ras”, zegt Van der Bos. Hij koos voor vier opslagruimtes met verschillende temperaturen. „In de eerste cel hebben we ons eigen pootgoed. Daarbij zitten ook de vroege Berber en Anabel. De tweede cel is voor middelvroeg materiaal. Die houden we op 4 graden. De late rassen bewaren we zonder mechanische koeling op 6,5 tot 7 graden. Op die temperatuur proberen we dat te houden. De vierde cel is voor het bruto product. Het is een tochtcel voor 700 kuubskisten. De deuren werken geautomatiseerd alsof het luiken zijn. Onze buurman heeft er ervaring mee. Het kost weinig energie.”
Kweekmateriaal
„Onze zoon kweekt. Het hele jonge stammenmateriaal kunnen we helemaal apart bewaren. Die ruimte is afgesloten met een brandwerende wand. Boven die ruimte liggen de kantine en het kantoor.” De zoon van Van der Bos wil het bedrijf overnemen. Dat maakt de investering voor het bedrijf tot een slimme investering in de toekomst. Behalve voor zichzelf is de loods ook een voorziening waar de buurman gebruik van kan maken. De bedrijven hebben samen alle machines en doen heel veel werk samen.
Architectuur
In de bouw wilde Van den Bos rekening houden met de inpassing van het gebouw in de omgeving. In de eerste instantie vond de familie het belangrijk om het gebouw aan de wegzijde mooier te maken. „De architect stelde toen voor de hele loods wat mooier te maken. Dat brengt wel extra kosten met zich mee. Voor de architect ben je ook snel 15 of 20.000 euro kwijt. Achteraf is het project wel heel geslaagd zo. We krijgen regelmatig complimenten, vaak van mensen buiten de sector.”
De nieuwe loods moest buiten het oude bouwvak komen. De oude boerderij ligt binnen een singel en een gracht. Van der Bos praatte ook met de mensen van De Nije Pleats. Het in een vroeg stadium deze commissie betrekken versnelt de vergunning voor de bouw. De commissie vond een nieuwe gracht en vrij brede aanplant belangrijk. Van der Bos werkt daaraan. Het idee van de brede singel is vervangen door solitaire bomen, omdat de nieuwe schuur tocht nodig heeft voor de klimaatbeheersing.
Kwaliteit
Van der Bos is heel tevreden over de nieuwbouw. Het erf is direct groot genoeg gemaakt. „Daar kan je 1.000 ton bieten op klaarleggen na de oogst.” De kwaliteit van de nieuwbouw is hoog. Volgens Van der Bos is er gebouwd op heipalen en dragen technische snufjes bij aan de kwaliteit. „Dan hebben we nog fraaie raampartijen en de luifel. Het heeft zijn prijs, zo’n 10 procent van de bouwkosten. Dat is de consequentie. Uitgesmeerd over de jaren moeten we het weer met de pootaardappelen terugverdienen, maar ik ben optimistisch over de toekomst van de sector. Het geheel is klaar voor als onze zoon. Die kan er hopelijk dertig jaar mee verder.”
Lees meer over bouwende boeren in de Boer&Bouw van 10 december
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel