Bewaarschuur bouwen is vooruit denken
Of het weer zit tegen tijdens de bouw, er zijn verkeerde materialen gebracht, de bouwbegeleider ging met vakantie en werd niet vervangen; de lijst met grote en kleine hindernissen die de akkerbouwers moesten nemen, is lang. Uiteindelijk is het in alle gevallen goed en netjes opgelost door bouwbedrijven, installateurs en de akkerbouwer zelf. Schuren worden niet te laat opgeleverd, maar meestal op het laatste nippertje.
Te laat begonnen
De fout ligt niet altijd bij bouwers of leveranciers. Akkerbouwers beginnen vaak te laat met de klus, blijkt uit de reacties van adviseurs die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van de bouw. Dat gaat ten koste van de voorbereidingstijd en daardoor is het risico op onvoorziene problemen groot. Ook het beschikbare budget is soms een probleem. De verhouding tussen snel, goed en goedkoop staat bijna altijd onder spanning. Dat is ook de ervaring van bouwspecialist Harrie Versluis van DLV Advies. „Gebruik van goedkope materialen om de kosten te drukken leidt tijdens de bouw of kort daarna tot problemen.”
Een bewaarschuur kan maar één keer goed neergezet worden. Alle aanpassingen die volgen omdat tijdens de bouw iets is misgegaan, zijn lapwerk. De opkomst van de kistenbewaring brengt extra lapwerk mee, weet Versluis. „We hebben in de akkerbouw vele jaren ervaring met de bewaring van los product. Er zijn stapels onderzoeken die aantonen hoe het moet en het gaat in de praktijk meestal prima. De opkomst van de kisten is van de laatste tien jaar. Eigenlijk hebben we daar nog maar kort ervaring mee.”
In het decembernummer van Akker vertellen vijf akkerbouwers over hun ervaringen met hun nieuwe bewaarschuur. Akker is verschenen op 24 december