Diepere grondbewerking uitvoeren vóór inzaai van groenbemester
Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Z.) lagen vorig jaar en dit jaar proeven waaruit dat blijkt. Het snel en oppervlakkig losmaken, bijvoorbeeld met een rotorkopeg of een vastetandcultivator, geven vaak een matige ontwikkeling. Want heel vaak is er daaronder sprake van verdichting of een storende laag.
Verpieteren
Bij regenval hoopt het water zich dan op in de ruwweg bovenste 10 centimeter van de bouwvoor. Vooral wortels van kruisbloemigen kunnen daar slecht tegen. De groenbemester verpietert en ontwikkelt zich nauwelijks meer.
Daarom adviseert Delphy, die de proeven begeleidde, om vóór het zaaien van een groenbemester de grond altijd los te maken tot bouwvoordiepte.
Tijdsdruk
Het nadeel van een diepere bewerking is dat het meer brandstof kost. Bovendien speelt vaak de tijdsdruk vanwege de termijnen van 8 of van 10 weken voor de mestwetgeving of de vergroening.
Ook als het droog is bij het zaaien geeft een diepere bewerking een beter resultaat. Eerst blijft een groenbemester dan vaak wat achter, maar uiteindelijk is de ontwikkeling toch beter, blijkt uit het onderzoek.
Tekst: Peter van Houweling