LTO Akkerbouw: actieprogramma nitraat staat met stip op 1
Bodemvruchtbaarheid staat bij LTO Akkerbouw hoog op de lijst met aandachtspunten in 2017. Vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum zegt dat hier de ruimte moet komen die past bij de opbrengst. „We willen daarbij meer ruimte voor fosfaat”, zegt Van Wenum. „Gelukkig heeft staatssecretaris Van Dam al wat laten doorschemeren in een brief over dat onderwerp.” Van Wenum ziet daarom openingen in de volgende gesprekken.
Voor het zuidoostelijk zand is de rek uit de bemesting, vindt Van Wenum. „Akkerbouwers zitten daar al zwaar onder het advies en Van Dam sluit niet uit dat het nog scherper moet. Wij pleiten voor echte oplossingen. Je kunt werken aan bodemverbetering en uitspoeling voorkomen door het meer telen van vanggewassen en meer toepassen van bodemverbeteraars.”
Fosfaat
Bij fosfaat zien de Nederlandse telers overal dalende waarden in hun grondmonsters. „Daar moet gewoon wat gebeuren”, zegt de akkerbouwvakgroepvoorzitter. Bij flexibele normen liepen de boeren afgelopen jaar aan tegen de Europese bezwaren tegen equivalente maatregelen. Van Wenum heeft daarom voor de langere termijn liefst dat er een deugdelijke kringloopwijzer komt voor de sector. Die is nog niet direct klaar voor 2018. Als tussenstap pleit hij voor meer fosfaatruimte voor neutrale gronden en een gedeeltelijke vrijstelling voor bodemverbeteraars.
Middelen
Bij de gewasbeschermingsmiddelen ziet Van Wenum dat de discussie over het huidige pakket vooruitloopt op de innovatie. Nieuwe, minder milieubelastende middelen laten te lang op zich wachten. „We moeten dus onmisbare middelen behouden én er is versnelling nodig voor innovatie. Natuurlijk geldt: voorzichtigheid troef, maar bij laagrisico middelen mag er wel wat beweging komen. Ik pleit voor gezond boerenverstand en lef!”
Van de vakgroepvoorzitter mag de samenwerking in de keten bij de middeleneisen beter worden. Hij zou liever samen met afnemers en supermarkten de uitdagingen oppakken en goed communiceren welke stappen gemaakt worden in plaats van de huidige focus op middelenlijstjes.
Weersverzekering
„De brede weersverzekering functioneert naar onze mening te weinig”, zegt Van Wenum, terugblikkend op een regionaal dramatisch jaar. „We moeten tot een beter verzekeringsproduct komen. De risico’s van de klimaatverandering liggen nu wel erg onevenredig bij de akkerbouwer. Er zijn genoeg argumenten voor een vrijstelling van assurantiebelasting ten opzichte van sectoren met een dak boven hun hoofd.”
Onderwijs
Het agrarisch onderwijs heeft volgens LTO Akkerbouw te maken met sterke versnippering. „Het zou goed zijn een toekomstbestendig systeem te hebben. We hebben bedrijfsleiders en medewerkers voor de toekomst nodig. Daarom moeten we hier met andere sectoren samen over denken en we kunnen het bedrijfsleven meer betrekken. LTO heeft hier al een scholingsconsulent voor aangesteld.”
Bij de samenwerking met andere sectoren denkt Van Wenum niet alleen aan de land- en tuinbouw. „Ik denk aan samenwerking met de ICT-sector en andere verbindingen binnen het groene onderwijs. We moeten massa behouden om het onderwijs op peil te houden. Het gaat niet om leren trekkerrijden. Belangrijk zijn de kennisgebieden teelt, maatschappij en duurzaamheid.”
GLB
Binnen de discussie over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) acht Van Wenum landen als Frankrijk en Duitsland sterk bepalend, maar hij wil zeker meedenken en hamert op behoud van een gelijk speelveld. Landen neigen naar protectionisme, wat volgens Van Wenum niet strookt met de Europese gedachte. Als voorbeeld noemt hij dat Polen de suikerbietenteelt ondersteunt, wat scheef uitvalt voor andere Europese landen.
Focus op bodem
„Wat ons betreft moet de focus meer naar de bodem. In het kader van het klimaatprobleem ligt een oplossing in de bodem organische stof. Telers die organische stof opslaan in hun bodem dragen bij aan vastleggen van kooldioxide, aan waterberging en biodiversiteit. Daar ligt juist nu een rol voor de landbouw.”
Lees meer over de aandachtspunten van belangenbehartigers van de akkerbouw in 2017:
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: LTO