Milieubelasting vanuit akkerbouw in 2015 flink gedaald
De milieubelasting uit gewasbescherming nam veel sterker af dan de hoeveelheid actieve stof. De totaal ingezette hoeveelheid actieve stof nam licht af. Akkerbouwers gebruikten weliswaar meer herbiciden, fungiciden en insecticiden dan in het jaar ervoor, maar de inzet van overige middelen was kleiner. In aardappelen en uien is de milieubelasting hoger dan voor de meeste andere akkerbouwgewassen, omdat in deze gewassen met name fungiciden worden gebruikt.
Laagste score in 2015
De belasting van het oppervlaktewater daalde naar 940 milieubelastingspunten (MBP) per hectare. Dat is de laagste score sinds het jaar 2002. Vorig jaar kwam deze belasting nog uit op 1.640 MBP. De belasting van de bodem kwam uit op 270 MBP tegen 520 MBP in 2014.
Met name in de zetmeelaardappelen is in de belasting van het oppervlaktewater een grote slag gemaakt. In deze teelt was in de jaren 2013 en 2014 sprake van een hoge piek, in 2015 was die meer dan gehalveerd.
Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming
Het ministerie van Economische Zaken presenteerde in mei 2013 de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming. In deze nota wordt de ambitie uitgesproken om de overschrijding van milieukwaliteitsnormen naar oppervlaktewater tot nagenoeg nul te reduceren in 2023. Om dit te bereiken, zijn verschillende acties ondernomen. Te denken valt aan het nagaan welke stoffen het meest vervuilend zijn om gericht maatregelen te kunnen nemen. Ook hebben akkerbouwers gewerkt aan een verdere beperking van emissie als gevolg van drift, mede dankzij een verbreding van de teeltvrije zones en het gebruik van driftarme doppen. Verder zijn akkerbouwers aan de slag gegaan met het opvangen en zuiveren van waterstromen op het erf.