‘Gewasbeschermingsmiddel nodig voor gezond voedsel’
Gewasbescherming is een randvoorwaarde voor het efficiënt produceren van hoogwaardig en gezond voedsel, meldt Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Chemische middelen zijn niet meer het fundament, maar het laatste redmiddel binnen de gewasbescherming. Alle teelten in Nederland zijn zo weerbaar mogelijk gemaakt tegen ziekten, plagen en onkruiden, waardoor chemisch ingrijpen minder noodzakelijk is en maximale milieuwinst wordt gehaald.’
Geen risico
Schippers schreef de brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen Ouwehand omdat uit een Franse studie zou blijken dat alle niet-biologische muesli te hoge concentraties van bestrijdingsmiddelen bevatten. Volgens minister is hier echter geen sprake van. ‘Het RIVM heeft een risicobeoordeling uitgevoerd op basis van de resultaten van de Franse studie en concludeert dat de genoemde gewasbeschermingsmiddelen in de aangetroffen gehalten geen risico voor de consument opleveren omdat de blootstelling ver beneden de gezondheidskundige grenswaarden blijft.’
30 werkzame stoffen
In het Franse onderzoek werd in 15 monsters 141 keer een residu aangetroffen van in totaal 30 verschillende werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen. In de helft van de 141 gevallen ging het om sporen van die stoffen. ‘Op basis van de gevonden gehalten is het zeer onwaarschijnlijk dat maximumresidugehalten (MRL’s) zijn overschreden.’ Toch kan Schippers het overschrijden van de normen niet helemaal uitsluiten omdat MRL’s in de Europese Unie allen voor onbewerkte levensmiddelen worden vastgesteld en het hier om een samengesteld levensmiddel gaat.