Lage opbrengst bieten in Zuidoost-Nederland

De suikerbietencampagne 2016 loopt ten einde. Vrijdag 6 januari 2017 worden de laatste bieten bij de fabrieken aangevoerd. In totaal is deze campagne 5,6 miljoen ton bieten verwerkt.
17 procent suiker
Cosun verwacht dat de gemiddelde landelijke eindopbrengst uitkomt op ruim 78 ton per hectare. De kwaliteit van de bieten komt waarschijnlijk net boven de 17 procent suiker, met iets minder dan 9 procent tarra en een winbaarheid (WIN) van bijna 91 punten. In 2015 bedroeg de gemiddelde wortelopbrengst 83,2 ton per hectare, het suikergehalte 16,7 procent, de tarra 11,2 procent en de WIN 90,9.
Wateroverlast in juni
De bieten uit een deel van Oost Brabant, Limburg en Gelderland, het CSV-Covas werkgebied, hebben een negatieve invloed op deze landelijke cijfers. Een deel van de teelt ging verloren als gevolg van de wateroverlast in juni. De gemiddelde hectare-opbrengst over het hele werkgebied bedraagt deze campagne circa 62 ton met gemiddeld 16,3 procent suiker, 7 procent tarra en WIN van 89,4.
Dit jaar snel vergeten
In 2015 werd een gemiddelde wortelopbrengst gerealiseerd van 78.776 kg per ha met een gemiddeld suikergehalte van 16,67 procent en een WIN van 89,9. „Sinds tien jaar is de opbrengst niet meer zo laag geweest. De oorzaak is bekend”, zegt Wil Op ’t Root van de Agrarische Dienst van CSV-Covas. „De overvloedige regen van juni 2016 staat bij de meeste telers in het geheugen gegrift. Een jaar om gauw te vergeten. De financiële gevolgen zullen de meeste bedrijven helaas niet zo snel vergeten. Het zit echter in de aard van de agrarische sector om altijd vooruit te kijken, de rug te rechten, en met frisse moed weer aan een nieuw seizoen te beginnen.”
Quotum niet vol
Door de misoogst krijgt het merendeel van de CSV-Covas telers het quotum niet vol. „Voor de telers die voldoende hebben uitgezaaid zal dit geen gevolgen hebben”, onderstreept Op ’t Root. Op basis van de zaadbestellingen verwacht hij de areaal uitbreiding 2017 met ruim 20 procent te kunnen invullen.