
Meerwaarde veurbehandeling komt duidelijk naar voren
Rhizoctonia blijft op de loer liggen

Hoewel vorig teeltseizoen de eerste geluiden de indruk wekten dat de rhizoctonia-aantastingen meevielen, klinkt nu toch weer een bevestiging van de proefresultaten in de praktijk. Percelen behandeld met fungicide Allstar hebben niet of nauwelijks problemen met rhizoctonia op de knol.
“De zachtheid op de kiem is een belangrijk voordeel”
Ook in het Zuidwestelijke akkerbouwgebied kunnen pootgoedtelers de eigenschappen van Allstar goed waarderen. Kunard Strootman van Theunisse BV vertelt waarom zij het rhizoctonia-fungicide adviseren.
Vorig seizoen ging er vanwege de weersomstandigheden veel pootgoed laat de grond in en zaten er al kiemen op. Onder dergelijke omstandigheden komt de zachtheid van Allstar des te beter uit de verf. “Als je toch al laat bent, wil je geen remming door de rhizoctonia behandeling.” Gewasbeschermingsadviseur Kunard Strootman van Theunisse BV zet in een paar korte zinnen meteen een van de belangrijkste eigenschappen van het rhizoctonia fungicide neer. Al kort na de introductie veroverde het middel een plek in de adviezen van de gewasbeschermingsfirma uit Steenbergen. Dat kwam mede door de goede resultaten die het bedrijf zag in de eigen proeven. “Wij leggen onze proeven aan in samenwerking met een externe partij die daar veel ervaring mee heeft”, vertelt Strootman. “De beoordeling doen we zelf.”
Onderbouwde mening
Na vier jaar met eigen proeven, waarin Allstar werd vergeleken met onbehandeld en een bekend referentiemiddel, hebben Strootman en zijn collega’s een onderbouwde mening die ook wordt bevestigd door hun ervaringen bij klanten. “Behalve een prima werking op de rhizoctonia zien we ook een positief effect op de uniformiteit van een partij. En wie zien geregeld ook een extra knolletje. Door die combinatie van meer kilo’s en een mooiere sortering zijn wij ervan overtuigd dat een behandeling met Allstar altijd uit kan. En daarom adviseren wij het middel met een pré”, besluit de akkerbouwadviseur.
Zilverschurft
Naast rhizoctonia is ook zilverschurft een punt van aandacht. In principe wordt zilverschurft overgedragen van de moederknol op de dochterknollen. Een effectieve knolbehandeling tegen rhizoctonia én zilverschurft is dus de basis voor een schone oogst. Echter blijkt al jaren in onafhankelijke proeven uitgevoerd door het SPNA dat de veurbehandeling nog een duidelijke toegevoegde waarde kan hebben op de knolbehandeling als het gaat om zilverschurft. Uit dat onderzoek over vier jaar met meerdere rassen blijkt dat Allstar een interessante werking heeft op zilverschurft.
Advies Allstar
- Veurbehandeling poot- & tafelaardappelen: 0,8 l/ha
- Veurbehandeling zetmeeldaardappelen: 0,4 l/ha
- Knolbehandeling consumptie- & zetmeelaardappelen: 0,2 l/ton