
Praktijkervaring voor verbetering van de bodem met een winterhard groenbemestermengsel.
Fotoserie: "De groenbemester geeft een echte boost voor de bodem"


Snelle opkomst en goede bodembedekking
Ondanks een late zaai op 10 september verliep de opkomst van CoolSeason verrassend vlot. “Het perceel trok snel dicht, wat prettig is voor het onderdrukken van onkruid,” aldus Gerrit. De mogelijkheid van laat zaaien is een belangrijk voordeel ten opzichte van andere groenbemesters die hij eerder heeft geteeld. De groeiomstandigheden waren wisselend. De temperatuur was redelijk gunstig, maar er viel nog veel neerslag. Door de vorige bietenteelt was de bodem flink verdicht en zware grondbewerking had de structuur verder aangetast. Daarom werd het perceel eerst met een diepwoeler losgemaakt voordat CoolSeason werd ingezaaid.
“De bodemstructuur is door het mengsel zichtbaar verbeterd.”
Vergelijking met andere groenbemesters
Voorheen gebruikte Gerrit TerraLife BetaMaxx of rogge als groenbemester. “BetaMaxx was minder geschikt bij een late zaai en rogge is lastiger te bewerken in het voorjaar,” zo licht Gerrit zijn nieuwe keuze toe. CoolSeason bleek hierin flexibeler en leverde bovendien een diepere beworteling en meer biomassa op. “De bodemstructuur is door het mengsel zichtbaar verbeterd. De planten laten zich in het voorjaar ook makkelijker onderwerken,” aldus Nieuwenhuis.

Een verbeterde bodemstructuur en waterhuisinfiltratie
Aan het eind van de teelt nam Gerrit de proef op de som door een gat in de grond te graven. “Voor de teelt bestond de bodem uit grote brokken en kluiten, maar nu zien we een heel andere bodem: mooi kruimelig,” zegt hij. “Ook de beworteling was uitstekend: zowel in de bovenste lagen als dieper in de grond konden we veel wortels terugvinden. Dit heeft bijgedragen aan een stabielere bodemstructuur.”
Een ander groot voordeel was de verbeterde waterinfiltratie. Waar het perceel voorheen regelmatig onder water stond door het hoge grondwaterpeil, bleef er deze winter nergens lang water op staan. “Het water trekt nu veel sneller de grond in dankzij de groenbemester. Dat viel echt op,” zegt Gerrit.

Vervolg van de teelt
Op 17 februari werd het perceel gewalst om de planten te laten knakken. Met de vorst eroverheen sterft het gewas nu verder af. “Daarna wordt drijfmest geïnjecteerd en het land klaargemaakt met een kopeg voor de volgende teelt: het plan is om DSV Janeen snijmais in te zaaien,” aldus Nieuwenhuis.
Herhaling en optimalisatie
Gerrit is enthousiast over CoolSeason en ziet zichzelf het mengsel zeker opnieuw gebruiken. “De snelle opkomst en groei hebben me positief verrast, net als de verbeteringen in de bodem.” Wel zou hij één aanpassing doen: een iets hogere zaaihoeveelheid. “Ik heb nu 15 kilo per hectare gezaaid, maar iets dichter zaaien zou beter zijn. Als je iets meer inzaait, staan de planten dus dichter op elkaar, waardoor ze minder massaal worden. Kleinere planten hebben minder weerstand en zijn daardoor makkelijker onder te werken. Dichter inzaaien helpt ook mee tegen onkruid.”
Verder adviseert Gerrit om het mengsel met een gewone zaaimachine te zaaien in plaats van een strooibak. “Zo krijg je een gelijkmatig resultaat.” Daarnaast raadt hij aan om het zaaibed niet té fijn te maken. “Houd het bij mooie kruimels, niet te veel verkleinen. Anders verdicht je de bodem juist en komt het mengsel minder goed op.”

Conclusie
Met TerraLife CoolSeason heeft Gerrit Nieuwenhuis zijn perceel effectief hersteld. De bodem is kruimeliger, de beworteling is verbeterd en water zakt sneller weg. Een groenbemester die niet alleen de bodem, maar ook de teeltstrategie naar een hoger niveau tilt.
Meer weten over TerraLife?
Wilt u een ook reset voor uw bodem? Download de nieuwste brochure voor meer informatie over de mengsels. U kunt ook contact opnemen met onze akkerbouwspecialisten voor advies of informatie.
Over TerraLife®
DSV zaden is al meer dan 15 jaar leidend als het gaat om groenbemestermengsels. Met het TerraLife® programma bieden wij soortenrijke groenbemesters die stikstof kunnen binden en de nutriënten in de bodem beter benutten. De positieve werking van de soortenrijke mengsels is wetenschappelijk bewezen. Hier ligt een groot potentieel dat de landbouw kan benutten om een hoogwaardige opbrengst te halen en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Met intelligente groenbemestermengsels verbinden we de hoofdteelten en kunnen we kringlopen sluiten.