MH toelating zorgt voor spanning in uiensector

“We zullen geen land meer van Nederlandse uien kunnen voorzien als we dit niet meer mogen spuiten. Het niet meer toelaten van MH wordt een complete ramp.” Dat stelt Piet van Liere, directeur van gebroeders van Liere en Flevotrade in Dronten tijdens een gezamenlijke studiebijeenkomst in Oirlo van de akkerbouwstudieclubs Noord-Limburg en Land van Cuijk over de teelt van uien op zandgrond. Van Liere: ”We hebben nou eenmaal te maken met de wettelijke termijn waarin de fabrikant zijn aanvullende informatie kan sturen. Laten we alsjeblieft hopen dat de politiek zo slim is om een aanvullende regeling te treffen en inziet dat er voor de hele Nederlandse sector, van telers tot verwerkers en exporteurs, verschrikkelijk veel van afhangt. Zonder dit middel wordt het een ramp.”
André Boot van Hazera Seeds BV wijst ook op de gevolgen van een mogelijk verbod op MH in bijvoorbeeld Senegal. “Voor Senegal, waar uien volksvoedsel is, heeft dit grote gevolgen voor de voedselvoorziening. Dankzij het gebruik van MH kan Nederland daar, en in andere landen, gaten in de jaarronde aanvoer vullen. Eerst was het gebruik in Duitsland niet toegestaan. Daar hebben wij destijds van geprofiteerd. Mogelijk wordt het nu andersom”, verzucht hij.
Herbeoordeling
Afgelopen week liet staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam weten dat hij, vanwege de complexiteit, de Kamervragen van CDA'er Jaco Geurts over de toelating van MH niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken kan beantwoorden. Eind november 2016 trok Geurts bij de staatssecretaris aan de bel. Ook Geurts is ervan overtuigd dat het niet meer kunnen gebruiken van het middel MH een ramp betekent met grote economische gevolgen voor de Nederlandse uien- en aardappelsector. Het kan volgens Geurts niet zo zijn dat MH om procedurele redenen haar toelating verliest. Momenteel vindt een Europese herbeoordeling van MH plaats. Het onderwerp en de stemming staan in maart op de agenda van de technische werkgroep in Brussel. Lidstaten en bedrijfsleven konden tot 13 januari commentaar insturen.
Het gebruik van MH is van groot belang voor de lange uienbewaring en de verre export van die uien. Alternatieven voor MH zijn er niet. Met ethyleen kun je bewaren, maar als de uien uit de schuur komen, is de kiemrust voorbij. Ver transport is dan niet meer mogelijk. De EU-toelating van kiemremmer MH eindigt voorlopig op 31 oktober 2017; er loopt een procedure voor herregistratie.
Lees ook: Geurts: 'Verbod op gebruik MH zaak van nationaal belang'