2016: een zoet jaar voor Duitse suikerbieten

Volgens LIZ werd 2016 geen topjaar. De prognoses, op basis van de eerste proefrooiingen in de zomer, werden echter ver overtroffen. LIZ verklaart dat op basis van deze voorspellingen, niemand had voorzien dat de bieten zich dusdanig goed zouden ontwikkelen.
Groeispurt
De onverwachte groeispurt in september en oktober zorgde voor een ware inhaalslag.
De hoogste gemiddelde suikeropbrengst werd gerealiseerd door de telers die hun bieten leverden aan de fabriek in Lage (bij Bielefeld). De daar geleverde bieten zorgden voor een gemiddelde suikeropbrengst van 14,3 ton/ha.
In Jülich werden gemiddeld 77,6 ton bieten/ha met 17,71 procent suiker geleverd. Dit resulteert in 13,7 ton suiker/ha. In Euskirchen kwamen gemiddeld 68,5 ton bieten/ha met 18,53 procent suiker naar de fabriek. Dit zorgt voor 12,7 ton suiker/ha.
De telers in de regio Appeldorn wisten gemiddeld 68,4 ton bieten/ha te oogsten met 17,97 procent suiker. Dit zorgt voor 12,3 ton suiker. Lage zorgde gemiddeld voor 78,6 ton/ha met 18,24 procent suiker wat resulteert in 14,3 ton suiker/ha.
In Könnern (ten zuiden van Maagdenburg) werden 63,7 ton/ha met 17,96 procent suiker geleverd wat uitkomt op gemiddeld 11,4 ton suiker/ha. De gegevens zijn vooral interessant omdat de fabrieken Jülich, Euskirchen en Appeldorn ook de bieten verwerken uit het grensgebied met Nederland.
Suikergehalte hoger
Over het algemeen liggen de gemiddelde wortelopbrengsten in Nederland hoger, het suikergehalte daarentegen ligt in Duitsland een procent hoger. Volgens Suiker Unie bedroeg de gemiddelde opbrengst in Nederland 78 ton wortelopbrengst met 17,05 procent suiker en 13,3 ton suiker.
In het CSV-Covas werkgebied werd 62,6 ton met 16,33 procent suiker en 10,2 ton suikeropbrengst per hectare gerealiseerd. Deze lagere cijfers worden vooral veroorzaakt door de overvloedige regenval die Zuidoost Nederland in mei/juni teisterde en de bodemschimmel aphanomyces, die meer dan normaal optrad op percelen op de lichte grond.