Uien nu ook onderdeel van het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw
Uientelers leveren vanaf dit jaar financiële bijdrage aan onderzoeksprogramma BO Akkerbouw

Het gaat om zaaiuien, plantuien (eerste- en tweedejaars), zilveruien en sjalotten. Telers betalen 16 euro per hectare, waarbij een minimum areaalgrootte geldt van 1 hectare. De eerste factuur voor telers waar uien op staan, volgt eind 2025 op basis van de Gecombineerde opgave 2025.
Afgelopen najaar diende BO akkerbouw op verzoek van de aangesloten telersorganisaties de aanvraag voor een bindendverklaring voor de uienteelt in bij het ministerie van LVVN. Deze aanvraag is gehonoreerd. „De uienteelt kent een flink aantal uitdagingen. Telers hebben bij ons aangedrongen op het organiseren van collectieve financiering van onderzoek. We zijn blij dat de minister positief heeft gereageerd op het verzoek van de sector om dit te kunnen organiseren”, aldus André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. „Telers staan nu weer zelf aan het roer om de uitdagingen in de uienteelt structureel aan te pakken.”
De bindendverklaring zorgt er volgens BO Akkerbouw voor dat de sector kan investeren in specifieke kennis voor de uienteelt en worden uien een belangrijk onderdeel van onderzoeken die gaan over het bouwplan. Er is zowel fundamenteel als praktijkgericht meerjarig onderzoek nodig om de benodigde kennis hiervoor te genereren en het programma Onderzoek en Innovatie van BO Akkerbouw voorziet daarin. Dit programma wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen.
Hoogendijk: „Nu we uien hieraan toevoegen, kan de sector investeren in specifieke kennis voor deze teelt en worden uien een belangrijk onderdeel van onderzoeken die gaan over het bouwplan. Kennis moet leiden tot praktische maatregelen waarmee akkerbouwers een toekomstbestendige uienteelt kunnen inrichten.”
100.000 euro voor Uireka
BO Akkerbouw heeft op basis van de verbindendverklaring voor uien direct 100.000 euro toegekend aan het lopende onderzoek binnen Uireka voor 2025. Samen met alle partners in de uienketen en met vertegenwoordigers vanuit de teelt werkt BO Akkerbouw ook mee aan een vervolg van Uireka na 2025.
Beeld: Agrio
Bron: BO Akkerbouw