Routewijzer: verduurzaming gewasbescherming
Ketenpartijen in de akkerbouw hebben een proces afgerond dat de gewasbescherming in de akkerbouw (nog) duurzamer moet maken. Het resultaat hiervan is opgenomen in de Routewijzer geïntegreerde gewasbescherming. Betrokken partijen zijn Agrifirm, BASF, Bayer, Belchim, BO Akkerbouw, Certis, Cosun/IRS, CZAV, LTO Nederland, NAV en Nedato, ondersteund door CLM. Elke partij heeft eigen acties vastgesteld die zij de komende jaren gaan ondernemen, zoals onderzoek naar natuurlijke vijanden, ontwikkelen van groene middelen en promotie van duurzame gewasbescherming.
Een kleine greep uit de concrete acties die de ketenpartijen van plan zijn te ondernemen zijn: ontwikkelen van groene middelen, verbetering van spuittechnieken en onderzoek naar natuurlijke vijanden (gewasbeschermingsmiddelenindustrie), deelname aan communicatieprojecten en samenwerken met andere stakeholders in de promotie van duurzame gewasbescherming (toeleveranciers). Landbouworganisaties gaan in de spuitlicentiebijeenkomsten geïntegreerde gewasbescherming opnemen. Ten slotte denken afnemers over financiële prikkels om geïntegreerde gewasbescherming te bevorderen.
Ambitie
De Routewijzer is door telersorganisaties, gewasbeschermingsmiddelenindustrie, toeleveranciers en voorlichting, afnemers en de brancheorganisatie uitgewerkt. Er is een gezamenlijke ambitie geformuleerd en er zijn maatregelen en acties van de partijen genoemd om deze ambitie daadwerkelijk te realiseren. De ambitie van de ketenpartijen is om de milieubelasting van gewasbescherming te verlagen bij ten minste gelijkblijvende productiviteit, kwaliteit en rentabiliteit.
Om zo effectief mogelijk te zijn ligt de focus op consumptie- en zetmeelaardappelen, granen, suikerbieten en uien. Daarnaast concentreren de partijen zich op de controle van plagen (vooral insecten), schimmels en onkruiden. De partijen onderstrepen dat een sterke ketenregie belangrijk is om veranderingen daadwerkelijk in gang te zetten.
Voorgestelde maatregelen
De maatregelen die de ketenpartners gaan stimuleren, zijn zorgvuldig gekozen om zo effectief mogelijk te zijn. Om plagen geïntegreerd te bestrijden zetten de partijen in op het gebruik van schadedrempels bij de bestrijding van plagen en het gebruik van selectieve middelen. Een beslissingsondersteunend systeem is een goed hulpmiddel bij het bestrijden van schimmels.
Bovendien kan hier de bewuste keuze van middelen bijdragen aan een geïntegreerde bestrijding. Toepassen van het lage doseringssysteem (LDS) kan de milieubelasting verminderen bij onkruidbestrijding, evenals mechanische onkruidbestrijding.