Delphy werkt mee aan online platform voor bemestingsstrategieën tarwe, maïs en aardappelen

Door de inzet van meer dan 50 digitale tools en praktijkervaringen uit negen verschillende landen, wordt toegewerkt naar een online platform, dat dit jaar wordt gelanceerd. In de negen deelnemende landen zijn nationale expertgroepen (NEG's) actief, bestaande uit onderzoekers, boeren, adviseurs en commerciële partijen.
Voorproefje
Tijdens de tweede online workshop in november 2024 bespraken deelnemers uit heel Europa diverse beslissingsondersteunende tools voor nutriëntenmanagement. De effectiviteit van deze tools werd in 2024 uitvoerig getest door boeren in verschillende landen. In 2025 worden de resultaten geanalyseerd en samengevat in best practices die op het digitale platform worden gepubliceerd.
In een eigen bericht geeft het samenwerkingsverband alvast een voorproefje van wat boeren kunnen verwachten van de online tool. Uit enquêtes bleek dat boeren hun bemestingsplannen zelden aanpassen gedurende het seizoen. NUTRI-CHECK NET stimuleert daarom een driestaps-aanpak:
-
Planning: Het opstellen van een bemestingsplan is essentieel, maar moet flexibel blijven.
-
Monitoren en aanpassen: Regelmatige monitoring tijdens het groeiseizoen maakt bijsturing mogelijk.
-
Evalueren: Analyse van oogstresultaten en bemestingsstrategieën vormt de basis voor toekomstige optimalisatie.
Sarah Kendall, gewasfysioloog bij ADAS (de Engelse variant van Delphy), benadrukt het belang van deze aanpak: „Voor veel boeren is bemesting een van de grootste kostenposten. Een eenvoudige en aanpasbare strategie helpt hen om nutriënten efficiënter in te zetten en opbrengsten te optimaliseren."
Meerdere tools
NUTRI-CHECK NET heeft een shortlist samengesteld van meer dan 50 tools die ondersteuning bieden bij bemestingsbeslissingen. Tijdens de workshop in november 2024 werden vijf van deze tools gepresenteerd, waaronder FaST, Yara's N-Tester en het YEN Nutrition-systeem van ADAS.
Leif Knudsen, hoofdconsultant bij SEGES Innovation, licht toe hoe big data en machinelearning bijdragen aan betere bemestingsbeslissingen: „Met digitale tools zoals CropManager kunnen boeren nutriëntenbalansen optimaliseren en zo de vraag naar fosfor, kalium en stikstof beter inschatten."
Op basis van de resultaten uit 26 gewasgroepen zal het project uiteindelijk twintig beste opties vaststellen. Deze kennis wordt geïntegreerd in het NUTRI-CHECK NET-platform. 'Dat moet boeren helpen om met precisiebemesting het maximale uit hun gewassen te halen', schrijven de Europese organisaties die samenwerken aan het project.