Belgisch aardappelareaal groeit naar 100.000 ha

De aardappelteelt in België is booming. De aardappelexport van de Zuiderburen is in 10 jaar met bijna 75 procent gegroeid. De Belgische Boerenbond verwacht dat deze groei verder toeneemt.
De aardappelsector heeft nog veel potentieel. Dat was volgens de agrarisch nieuwswebsite vilt.be de teneur tijdens de aardappelstudiedag in Oudenaarde deze week. Deze werd gehouden ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).
Expansie
Guy Vandepoel van Boerenbond signaleert volgens vilt.be ’een sector in expansie’. Volgens Vandepoel is de Belgische aardappelsector een belangrijke speler in Europa: de primaire sector behoort tot de top 6 en de verwerkende sector is na Nederland de grootste in de EU. Vandepoel: “Het aardappelareaal groeit bovendien sneller dan in onze buurlanden, en heeft bijna de magische omvang van 100.000 hectare bereikt. Het aantal bedrijven neemt af maar de overblijvers zijn steeds meer gespecialiseerd. In 10 jaar tijd is de export met bijna 75 procent gegroeid.” Vandepoel verwacht dat deze groei doorzet. Daarbij baseert hij zich op de stijgende vraag mondiaal naar verwerkte aardappelproducten. Vandepoel signaleert ook bedreigingen: de stijgende concurrentie en het toenemend protectionisme in andere werelddelen. Daarnaast stijgen de productiekosten per ton en per hectare, als gevolg van beperkingen inzake gewasbescherming en mest, de stijgende fytosanitaire druk en het gebrek aan grond. Vandepoel: “De aardappelteelt in België heeft een mooie toekomst voor zich, mits we ons aanpassen en op tijd een antwoord vinden op de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. De aardappelteler van morgen is daarom gespecialiseerd, maar onderscheidt zich op vlak van commercialisatie, teelttechniek of door het aanboren van nichemarkten. Hij is flexibel en produceert wat de markt vraagt. Hij doet aan smart farming, houdt zijn kostprijs onder controle en spreidt zijn risico’s”, besluit Vandepoel.
Duurzaamheid
Romain Cools van Belgapom, de Beroepsvereniging voor Belgische handelaars en verwerkers van aardappelen, onderschrijft de visie van Vandepoel. De keten in België moet haar concurrentiepositie wel verder verbeteren en nog meer inzetten op duurzaamheid, stelt Cools. Cools: “Onze telers behoren tot de productiefste ter wereld en zullen dat ook blijven, nu we groeien naar 100.000 hectare en een opbrengst van 60 ton per hectare. Maar de samenwerking in de keten moet verder worden uitgebreid, onder meer via contractteelt, transparante marktinfo en -inzicht. Ook moeten we meer inzetten op kennis, innovatie, onderzoek, gemeenschappelijke promotie, PR, internationale samenwerking, enzovoort.”