VTA: Meer tarra, minder vrije aardappelen

De VTA verwacht dat de aardappelvoorraadcijfers van de vooraanstaande aardappellanden, die binnen enkele weken worden bekend gemaakt, lager lager uitvallen dan vorig jaar rond deze tijd. De VTA baseert zich daarbij onder meer op de cijfers van de actuele dagmarkt en de termijnmarkt.
Het gedeelte “vrije aardappelen” is sowieso minder dan vorig jaar. Door het hoge tarra percentage van dit seizoen heeft een teler meer aardappelen nodig om aan zijn contractvolume te voldoen. Het hogere tarrapercentage draagt bij aan minder vrije aardappelen. Volgens VTA hebben de verwerkers voorlopig “vrede” met het huidige prijsniveau. Ze denkt dat de verwerkers dit wel nog even volhouden door zoveel mogelijk alleen maar bij te kopen hetgeen aangeboden wordt en door doelmatig om te gaan met de contractpositie.
De kans is groot dat Groot-Brittannië in de loop van het seizoen aan de markt komt. VTA heeft de eerste voorzichtige tekenen hiervan al gesignaleerd. Verder vindt de VTA het opvallend dat 95% van de Duitse bewaaraardappelen al een bestemming hebben en reeds verkocht zijn. Bij de VTA is onbekend welke hoeveelheid aardappelen, in een eerder stadium en buiten de contractpositie om, is bijgekocht aan dubbeldoel rassen, bovenmaats pootgoed, tafel- en export aardappelen en geïmporteerd uit o.a. Polen en GB. Ondanks het hoge prijsniveau verschilt de export in de diverse landen niet veel met die van vorig seizoen.
Weersomstandigheden Zuid-Europa
Meer nog dan in voorgaande jaren komt volgens de VTA de nadruk te liggen op een vroeg, gemiddeld of laat voorjaar. Weersvoorspellingen op termijn kunnen het sentiment en de marktbewegingen danig beïnvloeden. Zo hebben de zuidelijke landen met vorst te maken (gehad). Het gevolg hiervan is dat zij pas later aardappelen kunnen gaan oogsten en meer van de oude oogst zullen gaan importeren.