Breed Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat

De Europese Commissie moet eind 2017 een uitspraak doen of de vergunning voor glyfosaat al dan niet wordt verlengd, meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. Eigenlijk had die beslissing vóór 30 juni 2016 genomen moeten worden, maar de lidstaten waren het daar niet over eens. Het resultaat was dat de toelating voor glyfosaat met 18 maanden werd verlengd, om het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) de mogelijkheid te bieden een nieuwe evaluatie te maken.
De organisaties achter het burgerinitiatief wijzen erop dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart 2015 glyfosaat in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ heeft geplaatst. In mei 2016 stelden de WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat uit nieuw onderzoek zou blijken dat het “weinig waarschijnlijk is dat glyfosaat tot een risico op kanker leidt bij mensen die er via hun voeding aan worden blootgesteld”.
‘Stop Glyfosaat’
Volgens de organisaties zijn er echter ook “vele milieu- en bodemproblemen die gelinkt kunnen worden aan het zwaar en herhaaldelijk gebruik van glyfosaathoudende onkruidverdelgers”. Via het burgerinitiatief, gebundeld onder de naam ‘Stop Glyfosaat’, de Europese autoriteiten aansporen om glyfosaat op Europees niveau te verbieden en om de vergunningsprocedure voor pesticiden te hervormen. Ook eist de initiatiefgroep een garantie dat wetenschappelijke evaluaties uitsluitend op gepubliceerde studies worden gebaseerd en dat er voor elke lidstaat verplichte doelen worden vastgelegd om het gebruik van pesticiden te beperken.
Voorstel Commissie
Slagen de organisaties er in om voor eind 2017 één miljoen handtekeningen te verzamelen, dan moet de Europese Commissie binnen drie maanden officieel reageren en haar beslissing motiveren. De Europese Commissie voert overigens debatten over het verlengen van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat. De commissie wil zich niet gedwongen voelen om een besluit te moeten nemen, als de lidstaten samen niet tot overeenstemming weten te komen. De Commissie komt volgende week met een voorstel om de bevoegdheidsprocedures te hervormen voor gevoelige kwesties als ggo’s en pesticiden.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Agrio archief