ABS pleit voor hectare contracten in plaats van kg-contracten

Een hectare-contract in plaats van een kilogram-contract zou een stap in de goeie richting zijn, zo stelt het ABS op vilt.be. De organisatie reageert daarmee op de communicatie van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en verwerkende industrie, over de tegemoetkoming van de industrie voor een aantal grote aardappeltelers die vorig jaar in de problemen kwamen door de impact van het noodweer op hun oogst.
Oogst 2017
Een aantal grote aardappeltelers uit de Kempen kunnen rekenen op de inschikkelijkheid van de aardappelverwerkende industrie. Door de forse waterschade afgelopen jaar kunnen heel wat grote telers (100-200 hectare) in deze regio niet voldoen aan hun contractverplichtingen ten aanzien van de verwerkende industrie. In plaats van op de vrije markt dure aardappelen aan te kopen om het ontbrekende contractvolume in te vullen, zijn nu afspraken gemaakt om het ontbrekende contractvolume met de oogst 2017 onder contractvoorwaarden bij te leveren bovenop het normale contractvolume. In een aantal gevallen is er ook sprake van voorfinanciering van de aankoop van pootgoed omdat in veel gevallen daarvoor het nodige startkapitaal ontbreekt.
Win-winsituatie
Belgapom spreekt van een win-winsituatie: de verwerker verzekert zich op lange termijn van grondstof en de teler kan een moeilijk jaar overbruggen. ABS is het daar maar deels mee eens. Volgens ABS klopt het dat de landbouwer mee kan groeien met de groeiende aardappelverwerkende industrie. “In volume, maar niet altijd qua winst of inkomen. Het grote pijnpunt is dat het grootste risico bij de aardappelteler ligt”, aldus ABS. “Ook als die alles volgens het boekje uitvoert, kan de oogst nog altijd sterk tegenvallen. De boer teelt maar één keer per jaar en is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden.” De verwerker van zijn kant koopt een volume aardappelen met specifieke kwaliteitseisen waaraan de teler moet voldoen. Als die eisen niet zijn vervuld, verlaagt hij de vergoeding voor de aardappelen of hij weigert ze zelfs.”
Afbetaling
Volgens ABS vullen de verwerkers de opgelopen contracttekorten nu aan met eigen vrije of aangekochte partijen. Uiteindelijk komen beiden ten laste van de teler in geval van hoge prijzen. ABS betitelt de deal die de verwerkers met de Kempense aardappeltelers hebben afgesloten als een afbetaling op termijn met inbegrepen klantenbinding. ABS: “We kunnen hier moeilijk van een win-win-situatie spreken omdat het uitgangspunt verschillend is. De aardappelteler heeft geen keuze en staat onder druk en de afnemer bevindt zich in een machtspositie.” Volgens de landbouworganisatie is de oplossing nochtans eenvoudig: “Pas als de industrie en handel ook bereid zijn om de kilo-contracten te koppelen aan de hectaren of om te werken met hectare-contracten kunnen we echt spreken van het delen van risico.”