Teelt op verzilte grond mogelijk met juiste irrigatie

Deze baanbrekende innovatie betekent dat wereldwijd grote oppervlakten verzilte grond weer kunnen worden gebruikt om voedsel op te verbouwen. Door de gewassen op een speciale manier te irrigeren aan de wortel in plaats van te sproeien op het blad, kunnen bepaalde aardappelrassen, wortels, rode uien, witte kool en broccoli prima groeien.
Doorbraak in de wereldvoedselvoorziening
Staatssecretaris Van Dam spreekt van een doorbraak in de wereldvoedselvoorziening. Het onderzoek, in opdracht van Van Dam uitgevoerd door een consortium van Zilt Proefbedrijf, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam en De Waddenacademie, is vandaag gepresenteerd.
Vorig jaar stelde Van Dam 200.000 euro beschikbaar voor het onderzoek en de teelttechnieken toe te passen in Pakistan, Bangladesh en Ghana. Volgens Van Dam komt daar de landbouw op de verzilte gronden weer op gang. Hij maakt nu nog eens 400.000 euro vrij voor het opzetten van een kenniscentrum, om de Nederlandse kennis wereldwijd over te dragen. Zo kan nu onderzocht worden of de teelttechniek nu ook op verzilte gronden in Egypte en Colombia mogelijk is.
1 miljard hectare verzilte landbouwgrond
Wereldwijd is er een miljard ha verzilte, en dus onbruikbare landbouwgrond. In Nederland is dat in 2030 125.000 ha, doordat de zeespiegel stijgt, de bodem daalt en er door droge zomers minder zoet water binnen komt. Wereldwijd wordt tevergeefs al langer gepoogd de bedreiging van de verzilting tegen te gaan door gewasveredeling en het ontzilten van de bodem.