Waalse overheid wil algeheel verbod bestrijdingsmiddelen

De FWA is bezorgd over de uitwerking van het ’zéro phyto’-beleid, stelt vilt.be. Dit uit 2014 stammende beleid richt zich in eerste op het verbieden van bestrijdingsmiddelen in openbaar groen. Sinds 1 januari 2015 moeten openbaar gebied onkruidvrij worden gehouden zonder de inzet van herbiciden. Ook burgers mogen de stoep voor hun huis niet meer met onkruidbestrijdingsmiddelen behandelen.
700.000 hectare
Nu hebben de milieu- en landbouwministers Carlo Di Antonio en René Collin aangeven dat ze dit ‘zéro phyto’ beleid ook willen realiseren op het ruim 700.000 hectare grote landbouwareaal. Dit betekent een landbouw zonder chemische hulpmiddelen. Beide ministers zeggen ook zwaar te tillen aan de milieudruk en waterverontreiniging door pesticiden. Bovendien past de aankondiging ‘Wallonie zéro phyto’ in een visie op landbouw waarin bio en de korte keten een veel belangrijkere rol krijgen toegedicht. In de ogen van de Waalse boeren verliezen de beleidsmakers alle realiteitszin uit de ogen met dit voornemen. Volgens vilt.be ervaren de Waalse boeren al langer dat milieuminister Carlo Di Antonio, die landbouwminister was in de vorige regering, geen fan is van pesticiden. Zo wou Di Antonio glyfosaat verbieden, of op zijn minst beperken, en was hij daarom niet blij dat ons land zich binnen Europa uitsprak voor een verlenging van de markttoelating van glyfosaat. De aankondiging ‘Wallonie zéro phyto’ is een stap te ver voor de FWA, de grootste Waalse landbouworganisatie. Met affiches ‘Biollonie, région 100% bio – politique-fiction’ mobiliseert FWA haar achterban om het debat aan te gaan met de beleidsmakers.
Mechanische onkruidbestrijding
FWA nodigde op infoavonden experten uit van de onderzoekscentra en het bedrijfsleven om de alternatieve bestrijdingsmethoden voor te stellen aan landbouwers. Daar werd het alle aanwezigen vrij snel duidelijk dat de oogstzekerheid van grote akkerbouwteelten zoals granen, maïs en bieten sterk achteruit zou gaan zonder chemische gewasbescherming. Een nulgebruik van pesticiden blijkt veel meer voeten in de aarde te hebben dan een verdere reductie door aangepaste teelttechnieken. Zo is het succes van een mechanische onkruidbestrijding bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.
Alternatieven
Landbouwminister René Collin probeert de gemoederen te bedaren door één en ander te nuanceren maar hij staat wel achter het ‘zéro phyto’-idee van zijn collega Di Antonio. Volgens vilt.be legt hij uit dat de maatschappij het gebruik van steeds minder pesticiden eist. Hij zegt toe geen middelen te verbieden zonder de boeren effectieve en rendabele alternatieven voor te stellen. “Een landbouwbedrijf moet rendabel zijn om te kunnen overleven, maar het is aan de politiek om langetermijndoelen te formuleren”, aldus Collin.