Klimaatverandering: kies voor graanras met grote wortels en veel loof

Het kiezen van een ras omdat het in één seizoen topresultaten heeft geboekt is volgens James Taylor-Alford van zadenproducent Syngenta veelal niet de beste keuze. “Met het oog op de toenemende weerextremiteiten tijdens de seizoenen, die verder toenemen, is het beter te selecteren op rassen met stabiele opbrengsten in verschillende seizoenen.
Telers verkiezen trouwens veelal stabiliteit boven piekprestaties”, aldus Taylor-Alford. In dat kader zit hij bij de granen potentieel in hybride rassen. “Hybride rassen beschikken over grotere wortels en groter loof. Hierdoor zijn ze beter bestand zijn tegen droge en natte omstandigheden.” Ook in de conventionele veredeling concentreert Syngenta zich volgens Taylor-Alford sinds kort op het wortelgestel. “Want de wortels zijn de sleutel in onze zoektocht naar granen met een stabiele opbrengst ondanks droogte- en andere omgevingsstress.”
Volgens vilt.be deed Alford zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de Belgische Ingenieursvereniging ie-net over de gevolgen van de klimaatverandering voor de plantaardige productie.
Plantenmigratie
Volgens Pieter De Frenne van de vakgroep Plantaardige Productie van de Universiteit van Gent leidt de klimaatverandering tot een migratie van planten richting de polen en hoger in de gebergteketens. Tegelijkertijd veroorzaakt de klimaatopwarming een daling van de biomassa van een aantal planten, zoals van gewone esdoorn en Engels raaigras. Bij jeneverbes werd ook een daling van de zaadkwaliteit vastgesteld, en in China een tot 50 procent lagere graanopbrengst.
Mogelijkheden om in te spelen op de klimaatverandering zijn volgens De Frenne: irrigatie, aanpassing van oogst- en maaidata en -frequentie, andere soorten- en rassenkeuzes en sterker dunnen tegen droogte. Ook nieuwe technologie zoals sensoren en laserscanners bieden volgens hem mogelijkheden, net als het spreiden van risico’s door meer diversiteit.