Nederlandse en Vlaamse bodemspecialisten bundelen krachten in Europese project ‘Leve(n)de Bodem’.

De bodem is voor agrarische bedrijven de belangrijkste productiefactor. De zorg voor de opbouw en het behoud van een kwalitatief goede bodem zijn voor ondernemers van cruciaal belang om op hun percelen tot goede gewasopbrengsten te komen. De afgelopen jaren hebben diverse veranderingen plaatsgevonden in de land- en tuinbouw. Door toepassing van innovatieve teelttechnieken, verbeterde rassen, minerale meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en aangepaste machines zijn de gewasopbrengsten per perceel vaak verhoogd. “Innovaties zijn belangrijk voor de land- en tuinbouw, maar kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de bodem”, zegt Wico Dieleman, senior projectleider Omgeving bij ZLTO. “Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk dat boeren rekening houden met de draagkracht van de bodem. Het werken met zware landbouwmachines komt de ondergrond vaak niet ten goede.”
Kennis implementeren in de praktijk
Onderzoekers in Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd rond het thema bodem en deze vertaald naar diverse tools, modellen en technieken. “Het soort gewas, de bemesting, de beworteling en de bodemstructuur zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de bodemkwaliteit. In het project ‘Leve(n)de Bodem’ krijgen ondernemers de kans om de beschikbare kennis en tools op een eenvoudige manier te implementeren”, legt de projectleider uit. Deskundige kennispendelaars maken samen met hen een overzicht van de huidige bodemconditie van hun percelen. Vervolgens gaan ze samen op zoek naar maatregelen om problemen op te lossen. Bij veldexcursies worden bodem gerelateerde thema’s als precisielandbouw, verdichting, bodemmoeheid en gewasrestenbeheer behandeld. Er wordt gewerkt in drie niveaus: basis, gevorderd en masterclass. “Zo kunnen we iedereen op zijn eigen niveau helpen. Het doel is om samen met de agrariërs te komen tot een betere bodemkwaliteit. Dit moet hand in hand gaan met het gebruik van bodemvriendelijke technieken en een goede gewasopbrengst”, aldus Dieleman.
Rusthoeve, ZLTO en Delphy
Het Interreg-project Leve(n)de Bodem loopt van 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2019. Proefboerderij Rusthoeve, ZLTO en Delphy zijn de Nederlandse uitvoerders van het project. Voor België zijn dat Inagro, PCG, Hooibeekhoeve, PIBO, Provincie Vlaams-Brabant en LNE-Albon. Het project staat open voor alle land- en tuinbouwers afkomstig uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Delphy zal vier ondernemersgroepen gaan begeleiden in elk van de drie provincies, ZLTO begeleidt drie groepen in Noord-Brabant. Grote demonstratie bijeenkomsten staan gepland op de Rusthoeve in Colijnsplaat en op andere locaties in de regio. Geïnteresseerden kunnen zich alvast inschrijven op de nieuwsbrief via www.levendebodem.eu. Het officiële startschot van het project zal plaatsvinden op 28 maart bij Inagro in Rumbeke, nabij Roeselare (West-Vlaanderen).