PCC wil ook hygiëneprotocol voor aardappelmoeheid
Eerste stap is inventariseren of de sector behoefte heeft aan een hygiëneprotocol en de daaruit voortvloeiende maatregelen. ‘De sector moet er wel een meerwaarde van inzien’, zegt secretaris Jan Gottschall van de PCC, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de LTO Werkgroep Pootaardappelen.
Gesleep met producten en grond risicofactor
Als het antwoord positief is, volgt het in kaart brengen van maatregelen waarmee de sector aardappelmoeheid in de hand kan houden en verspreiding van aaltjes kan voorkomen. Gesleep met producten en grond is een belangrijke risicofactor in de verspreiding van AM, omdat hiermee virulente populaties verder verspreid kunnen worden. Andere maatregelen om verspreiding van aaltjes tegen te gaan zijn onder meer het vergroten van de bewustwording onder de telers en het stimuleren van (vrijwillig) grondonderzoek.
Het probleem gaat verder dan alleen de akkerbouw, realiseert de PCC zich. Al het uitgangsmateriaal, zoals bollen en bomen, moet op AM-vrije grond worden geteeld. Het liefst zou de PCC het protocol dan ook breder trekken dan alleen de akkerbouw, maar in de opstartfase wil de commissie zich in eerste instantie richten op de aardappelteelt. Veel maatregelen die voor de aardappelteelt worden genomen, kunnen ook worden doorgevoerd naar de andere teelten. ‘We moeten ergens beginnen’, zegt Gottschall.
Aardappelmoeheid is een groeiend probleem voor de teelt van uitgangsmateriaal in Nederland. De NVWA adviseerde aardappeltelers vorige week nog rekening te houden met de toegenomen virulentie. Ze liet deze waarschuwing uitgaan nadat in Nederlandse zetmeelaardappelgebieden een toegenomen virulentie is waargenomen van populaties van Globodera pallida, één van de veroorzakers van aardappelmoeheid. De toegenomen virulentie heeft voor getroffen telers grote gevolgen voor de beheersing van aardappelmoeheid.
Sancties voor overtredingen protocol
Het Hygiëneprotocol voor ringrot is vijf jaar geleden geïntroduceerd. Het programma om besmettingen met de quarantaineziekte te voorkomen is behoorlijk ingeburgerd: 87 procent van de pootgoedtelers doet mee. Om te voorkomen dat de waakzaamheid ondanks dit hoge percentage gaat verslappen, werkt de Pootgoed Contact Commissie (PCC) aan de invoering van sancties op de overtredingen. De nieuwe regels gaan dit teeltseizoen al in.
Lees zaterdag 11 maart in de Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker een reportage over het Hygiëneprotocol Ringrot