Handtekeningenacties vóór en tegen toelating glyfosaat

“Initiatiefnemers en financiers van deze actie zijn de gezamenlijke glyfosaat fabrikanten”, zegt een zegsvrouw op de stand desgevraagd. Op de vraag of Monsanto daar een van is, knikt ze instemmend. Het PR bureau Red Flag, met vestigingen in Dublin, Brussel, Parijs en Londen is ingeschakeld voor deze klus. De actie wordt op verschillende agrarische beurzen in Europa gehouden.
Het enige promotiemateriaal is een A5 foldertje. De website www.vrijheidomteboeren.nl is onder constructie. Volgens de informatie op de folder worden landbouwers en tuinders binnen de EU mogelijk geconfronteerd met een verbod op glyfosaat. Volgens de folder zou een verbod leiden tot hogere doseringen van alternatieve bestrijdingsmiddelen die minder effectief, kostbaarder en giftig voor het milieu zijn. De folder roept glyfosaatgebruikers binnen Europa op om samen hun stem te laten horen zodat politici inzien wat er op het spel staat.
Duurzaam product
De initiatiefnemers stellen verder dat glyfosaat de energierekening van de landbouwers verlaagt en een duurzaam product is. Zonder onderbouwing wordt gesteld dat het gebruik van glyfosaat in tarwe leidt tot: 26 procent lager brandstofverbruik en 31 procent tijdwinst per hectare. Dit zou resulteren in een kostenbesparing van 28 procent. Verder verhoogt glyfosaat de opbrengst en kwaliteit van de oogst. Tien procent hogere opbrengst indien niet veel onkruid aanwezig is en 30 tot 60 procent bij dichtbegroeid meerjarig onkruid. Een verbod op glyfosaat betekent volgens de opstellers van de folder 7,1 procent lager graanproductie. Dit zou van de EU een graanimporteur maken in plaats van een -exporteur. Omgerekend betekent dit een verlies van 1,3 miljard euro per jaar. Een verbod op glyfosaat zou de winstmarge voor de boeren verkleinen. Daarbij verwijzen de initiatiefnemers naar een case study in Duitse regio’s waaruit zou blijken dat de financiële verliezen kunnen oplopen van 3 tot 36 procent.
Tegenactie Greenpeace
Eind februari is Greenpeace een actie gestart om het gebruik van glyfosaat in de EU te verbieden. Op haar website zegt Greenpeace dat ze 1 miljoen handtekeningen nodig heeft voor een Europees burgerinitiatief. Als 1 miljoen Europese burgers het initiatief steunen, moet de Europese Commissie het initiatief in behandeling nemen. De Europese Commissie beslist dit jaar of glyfosaat nog langer wordt toegelaten op de Europese akkers, velden en achtertuinen. Greenpeace en 38 andere milieu- en gezondheidsorganisaties bundelen hun krachten om een Europees verbod te realiseren. Naast een verbod op glyfosaat wil Greenpeace gelijktijdig een verbetering van de toelatingsprocedure voor bestrijdingsmiddelen afdwingen en dat de EU ambitieuze afspraken maakt over de reductie van bestrijdingsmiddelengebruik.