Pompen moeten Somerense akkerbouwers droge voeten bezorgen
Akkerboeren uit Someren en omgeving zijn des duivels nadat in 2014 en 2016 hun akkers dagenlang onder water stonden. Hun percelen dienden in hun ogen als een gratis retentiegebied. Het gevolg: vele honderden hectare met verzopen aardappelen, bieten, groenten en mais
Landbouwer Piet van de Boogaert, namens de boerenorganisatie” innovatief uit de knel” weet precies de oorzaak: “Tot 2003 was hier geen probleem. Overtollig water kon gewoon wegstromen richting retentiegebieden. Toen zijn deze dichtgegooid en kon geen druppel water meer erin. De waterschappen Aa en Maas en De Dommel kozen voor de natuur en hebben daarbij willens en wetens een systeemfout gecreeerd. De waterafvoer in het gebied voldoet niet meer aan de normering. Zowel in 2001 als 2007 werden initiatieven voor de ontwikkeling van vervangende retentiegebieden door het waterschap afgeblazen. Men heeft verzuimd vervangende retentie aan te leggen en gebruikt nu onze agrarische cultuurgronden als gratis waterberging. en. Teelten zijn in 2014 en 2016 verloren gegaan, bodemleven is naar de knoppen en mineralen uitgespoeld. Vergoeding van schade is tot nog toe niet aan de orde”, aldus Van de Boogaert.
Oplossing
Zijn oplossing voor de korte termijn is duidelijk: bij calamiteiten moeten de voor water afgesloten natuurgebieden weer als retentiegebieden kunnen functioneren. De waterschappen willen daar echter niet aan. Volgens hen is het water uit de omliggende gebieden te voedselrijk en mag het daarom niet deze Natura 2000 gebieden instromen. Extra pompcapaciteit bij Lierop moet er voorlopig voor zorgen dat de bieten en aardappelen van de Somerense akkerbouwers niet wederom wegrotten. Voor de langere termijn willen alle partijen over robuuste oplossingen kunnen beschikken. Daarvoor zullen waterschappen, gemeente en agrarische bedrijven met een Deltaplan aan de slag moeten.
Zaterdag 18 maart in Stal en Akker uitgebreid aandacht voor de problematiek van de Somerense boeren.