Voorkom ammoniak vervluchtiging vanuit ureum bevattende kunstmest

Ureum wordt door urease omgezet in voor de plant opneembare elementen. Urease zorgt voor de omzettingsstap van ureum naar ammoniak. Urease is een verzameling van verschillende enzymen die hetzelfde effect hebben en overal voorkomen. Het is gewenst als dit omzettingsproces zich in de grond voltrekt, maar als zich dit aan het grondoppervlak voltrekt kunnen grote hoeveelheden stikstof als NH3 verloren gaan. Dit proces is afhankelijk van meerdere factoren zoals droogte, temperatuur, wind, gewasstructuur etc. De verloren gegane stikstof is niet meer voor de plant beschikbaar met als gevolg een lagere opbrengst en het kan problemen veroorzaken in het milieu. Door de omzetting tijdelijk af te remmen komt de stikstof beschikbaar op een moment dat de plant dit kan opnemen.
Enzym blokkade
Volgens BASF onderscheidt Limus zich van andere urease-remmers doordat het een combinatie is van twee stoffen die het enzym tijdelijk effectief blokkeren. Een ander onderscheidend punt is de formulering van Limus. Deze formulering is zeer stabiel en goed verwerkbaar, onder verschillende omstandigheden. De werking van Limus blijkt in grote aantallen proeven in meerdere teelten zeer effectief. BASF stelt dat voor het eerst ureum, behandeld met Limus, het werkingsniveau van kalkammonsalpeter (KAS) evenaart.
Vloeibaar en korrel
Limus is beschikbaar in vloeibare- en korrelvorm. Voor het gebruik bij vloeibare ureumbevattende meststoffen zoals bijvoorbeeld urean (UAN) is Limus® CL beschikbaar in een vijf liter verpakking. Limus dient dan zelf te worden toegevoegd vlak voor de bemesting met urean. Voor ureum in korrelvorm is Limus® Yellow beschikbaar. Deze toepassing kan niet op het eigen bedrijf gebeuren maar bij de kunstmesthandel. Ureum behandeld met Limus Yellow heeft een kenmerkende gele kleur. De eerste met Limus Yellow behandelde ureum is inmiddels in Nederland verkrijgbaar. Urean kan worden toegepast middels een landbouwspuit of een spaakwielinjecteur bij de teelt van de meest reguliere landbouwgewassen, bijvoorbeeld maïs en aardappelen.