VN-rapporteur zeer kritisch over gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen

Volgens vilt.be en The Guardia leest dit rapport ‘Report of the Special Rapporteur on the right of food’ als een aanklacht. Volgens Hilal Elver promoten fabrikanten pesticiden op een agressieve manier en argumenteren dat ze nodig zijn om een groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Daarvoor op schadelijke pesticiden rekenen is, volgens Hilal Elver, een kortetermijnoplossing die het recht op voedsel en gezondheid van de huidige en toekomstige generaties ondermijnt. Volgens haar vallen in de ontwikkelingslanden naar schatting ieder jaar 200.000 doden door acute vergiftiging. Voor het ecosysteem hebben pesticiden onvoorspelbare gevolgen. Ze stelt dat fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen schermen met de belangrijke bijdrage die ze leveren aan de voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking en het duurzaam gebruik van hun middelen. Het levert hen weinig krediet op bij Hilal Elver die namens de Verenigde Naties toeziet op het recht op voedsel.
Vlijmscherpe kritiek
Elver laat zich in het rapport, dat woensdag werd gepresenteerd aan de VN-Mensenrechtenraad, vlijmscherp uit over pesticiden. Zo beschuldigt ze de fabrikanten van agressieve en onethische marketingpraktijken, het systematisch ontkennen van de schadelijke effecten voor mens en milieu en stevig lobbywerk bij overheden. De VN-rapporteur vindt het gebruik van schadelijke pesticiden strijdig met het recht op voedsel en gezondheid. “Het bedrijfsleven draagt de verantwoordelijkheid om te verzekeren dat de chemicaliën die zij verkopen geen bedreiging inhouden voor deze mensenrechten. Het ontbreekt aan bewustzijn omtrent de gevaren die bepaalde pesticiden inhouden omdat de industrie erg zijn best doet om de gevaren te minimaliseren en overheden hun bevolking misleiden door te doen alsof de bestaande wetgeving voldoende bescherming biedt. Het gebruik van pesticiden gepast reguleren en schadelijke producten verbieden, is een noodzakelijke stap in de goede richting. Op lange termijn is het opgeven van het industriële landbouwmodel de meest effectieve manier om de blootstelling aan schadelijke chemische stoffen te verminderen.”
Gewasbeschermingsmarkt: 50 miljard
De mondiale markt voor gewasbeschermingsmiddelen is naar schatting 50 miljard dollar waard. Er is veel geld mee verdiend, maar deze middelen lossen de honger in de wereld niet op. “Dat is een fabeltje”, zegt Hilal Elver volgens Vilt.be, “want volgens Wereldvoedselorganisatie FAO zijn we vandaag al in staat om negen miljard mensen te voeden. Landbouw beent de voedselvraag wel bij. De problemen heten armoede, ongelijkheid en voedselverdeling.” De VN-rapporteur argumenteert dat veel pesticiden gebruikt worden in de teelt van landbouwgrondstoffen zoals palmolie en soja, “en dus niet om het voedsel te produceren dat mensen met honger nodig hebben”. De multinationals die de toelevering aan landbouw in handen hebben, zijn volgens Elver niet bezig met het oplossen van de wereldwijde honger. Ze zegt daarvan overtuigd te zijn geraakt na bezoeken aan de Filippijnen, Paraguay, Marokko en Polen.